Anders Engvall är expert på thailändsk politik och ekonomi. Foto: TT/Privat

Expert: Talar för ett separatistiskt dåd

Uppdaterad
Publicerad

Elva explosioner har skakat Thailand det senaste dygnet och minst fyra människor har dödats. Nu ökar myndigheterna beredskapen. Attackerna är sannolikt koordinerade och utförda av separatister, menar Thailandsexperten Anders Engvall.   

Thailand har de senaste tio åren präglats av politisk turbulens. Militären har störtat folkvalda regeringen vid två tillfällen, 2006 och 2014. Flera demonstrationer för och emot den störtade premiärministern Thaksin Shinawatra har urartat i blodiga sammandrabbningar.   

Förra veckan hölls en folkomröstning där thailändarna sade ja till militärjuntans förslag om att ett icke–valt överhus i parlamentet får makt över ett folkvalt underhus. Valet kritiserades av omvärlden eftersom juntan förbjöd valkampanjer och nekade utländska valobservatörer tillträde till landet.   

Bombdåd i Thailand

–  Det kan handla om att sätta juntan under press, men det är tveksamt. Omfattningen visar att det krävs kunskap och möjlighet att tillverka och placera ut bomberna. Den politiska oppositionen saknar den typen av kunskap och det gör att det pekar mer mot separatister, säger Anders Engvall, forskare på thailändsk ekonomi och politik på Handelshögskolan i Stockholm.  

Orolig tid

Fyra av explosionerna skedde i Hua Hin, där kungafamiljen har ett av sina residens och dåden inträffade på  drottning Sirikits

födelsedag, som är en helgdag i Thailand. Det thailändska kungahuset har en starkt informell makt i landet. Platsen och tidpunkten ska ses som en markering mot kungahuset, menar Engvall.  

Vem eller vilka som ligger bakom dåden är ännu oklart, ingen grupp har heller tagit på sig skulden. Trots att de flesta förknippar Thailand med sol och bad finns en baksida de flesta inte ser. I över ett decennium har en väpnad konflikt rasat i de södra, muslimdominerade provinserna mot gränsen mot Malaysia.   

– Bombdåd är inte ovanliga i Thailand och det pågår en väpnad konflikt. Det ovanliga nu är att attackerna är koordinerade, säger Anders Engvall.

”Misslyckad kamp”

Thailand är i huvudsak buddistiskt och muslimerna utgör endast fyra procent av befolkningen. Landets fyra sydligaste provinser domineras av muslimer och är centrum för en väpnad konflikt mellan muslimska separatistgrupper och regeringen.   

Konflikten kretsar om respekt och ökat inflytande för den muslimska minoriteten och har kostat omkring 6.000 människor livet sedan 2004. Separatisterna har dock aldrig haft turister som måltavla. 

Anders Engvall beskriver separatisternas kamp som misslyckad eftersom man inte lyckats uppnå sina mål och enligt honom kan attackerna, om de är kopplade till separatisterna, vara ett sätt att öka pressen på regeringen.  

Följer mönster

Myndigheterna har valt att tona ner attackerna och valt att beskriva händelserna som ”lokalt sabotage”. Enligt Anders Engvall följer myndigheternas agerande ett mönster, eftersom man är rädda för att skrämma bort turister.   

– Sedan militärkuppen 2014 har landets ekonomi utvecklats negativt och turismen är den enda sektorn som utvecklats positivt. Händelserna kan innebära ett allvarligt bakslag och jag tror att man från regeringens sida kommer att skärpa bevakningen för att öka säkerheten för turisterna.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Thailand

Mer i ämnet