– Det är helt unika siffror. Det stora inflödet har vi inte sett vid något tillfälle tidigare under pandemin, säger Leif Höök på Försäkringskassan om antalet ansökningar om ersättning. Foto: Christine Olsson, TT arkiv

Omikron skapar extrema nivåer i sjukfrånvaron

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska sjukfrånvaron når nya rekordnivåer.

Vabbandet ligger nästan dubbelt så högt som förra året – och ansökningarna om smittbärarpenning har slagit i taket.

– Vi har aldrig haft ett så högt inflöde på det som vi har nu, säger Leif Höök på Försäkringskassan.

Omikronstormen snurrar vidare över Sverige – och det märks hos Försäkringskassan som just nu upplever ett extremt tryck.

Förra veckan ökade ansökningarna om sjukpenning till 40 000, från 27 000 veckan före.

– Det är en hög sjukfrånvaro i samhället och till allra största del är det covid-19 vi pratar om här, säger Leif Höök, avdelningschef på Försäkringskassan.

Samtidigt slår ansökningarna om smittbärarpenning sin högsta notering hittills. Förra veckan kom det in över 11 000 ärenden.

– Det är helt unika siffror. Det stora inflödet har vi inte sett vid något tillfälle tidigare under pandemin, säger Leif Höök.

FHM:s regler

När det gäller smittbärarpenning spelar Folkhälsomyndighetens rekommendationer om karantän in. Om en person har bekräftad covid-19 ska de som bor i samma hushåll stanna hemma i sju dagar räknat från den dag den sjuka personen provtog sig, oavsett om de har symtom eller inte. Och den som inte kan arbeta hemifrån har rätt till ersättning.

Samtidigt är vabbandet nästan dubbelt så högt under årets andra vecka jämfört med förra året – knappt 89 000 ansökningar mot cirka 49 000 i fjol.

Det är dock fortfarande långt från rekordnivåerna då pandemin drog in över Sverige, då över 191 000 föräldrar ansökte om vab under en enskild vecka.

Men det är inte bara omikron som ligger bakom de höga siffrorna, även andra sjukdomar cirkulerar som bekant i högre grad under det här året jämfört med förra. Det handlar bland annat om vanlig influensa och RS-virus.

Pengar kan dröja

Trycket är så högt att sökande av just smittbärarpenning riskerar att inte få sina pengar i tid, enligt Leif Höök.

– Vi tittar på alternativ för att lösa detta på bästa sätt. Låna in personal, flytta personal och så vidare. Men det är ett tufft läge så vi måste ha mer resurser för att klara av det helt enkelt.

Gick det här att förutse eller blev ni tagna på sängen?

– Att det skulle öka förstod vi men inte att det skulle vara såhär mycket. Men vi började förbereda redan förra veckan eftersom vi såg att det var ett stort inflöde.

Frågan är också om det värsta fortfarande ligger framför oss. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste scenario når smittspridningen sin topp i slutet av januari.

– Nu vet vi inte vad som händer utan det är mycket kopplat till covid. Men blir det samma ökning som det brukar vara i ”vabruari”, då blir det tufft.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkare Britt Åkerlind berätta mer om varför omikron-varianten av coronaviruset kan innebära slutet på pandemin Foto: SVT

Förra veckan ansökte cirka:

  • 11 000 personer om smittbärarpenning. Motsvarande siffra förra året var 3 800.
  • 89 000 personer om vab. I fjol var antalet knappt 49 000.
  • 40 000 personer om sjukpenning, en uppgång från 27 000 förra veckan (förra året var antalet ansökningar runt 38 000 under årets andra vecka.

Källa: Försäkringskassan via TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer