Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Stockholm går det att åka skidor året runt – på en plastmatta. I Kungsbergets skidanläggning utanför Sandviken satsar man på en annan teknik – hör den tekniska chefen berätta om hur de säkrar vinterns skidåkningen.

Svenska skidbackar går mot en blöt framtid

Uppdaterad
Publicerad

Det varmare klimatet börjar märkas i skidbackarna. Säsongerna blir kortare och det blir allt svårare att täcka pisterna med snö. Skidanläggningar utanför fjällvärlden och norra Norrland kommer att behöva anpassa sig allt mer till barmarksvintrar.

– Jag tror man måste vara medveten om att det varmare klimatet kommer att påverka hela samhället på olika sätt, säger Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI.

I Kungsbergets skidanläggning utanför Sandviken hoppas man att teknikutvecklingen ska säkra skidåkningen för en lång tid framöver. Det handlar om effektivare snötillverkning under de få dagarna med minusgrader – eller nya snökanoner som fungerar i plusgrader.

– Den möjligheten finns redan i dag och den kommer att utvecklas, men det blir en dyr snö, säger Stefan Alanärä, teknisk chef för Branäsgruppen, som driver anläggningen.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Enligt Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI, har skidbackar i den delen av Sverige där Kungsberget är beläget inte framtiden för sig.

– De är i en känslig del av Sverige där man har riktiga vintrar, men inte så kalla vintrar. Det betyder att en liten temperaturökning kan göra att man plötsligt får väldigt många fler dagar med plusgrader och utan snö, säger Gustav Strandberg.

Plastmatta ersätter snö

Hammarbybacken i Stockholm har valt en annan strategi och gjort sig helt snöoberoende med en plastmatta i backen – som går att åka på året runt.

– Det känns jättekonstigt. Jag är rädd för det här, jag är van vid att mjuklanda i snön, säger Birgit Ekholm, efter att ha landat i Hammarbybackens plastmatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet