Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots organisatoriskt kaos lyckades man på övertid fatta ett historiskt beslut, enligt SVT:s reporter Susan Ritzén. Foto: Reuters/Rebecka Höglund, SVT

COP27 avslutat – så gick det i nyckelfrågorna

Uppdaterad
Publicerad

Trots att man till slut nådde en lösning kring den svårlösta frågan om en klimatskadefond så var ändå ingen riktigt nöjd efter mötet. Det säger SVT Nyheters reporter Susan Ritzén på plats i Egypten när hon sammanfattar de viktigaste punkterna från klimatmötet.

Trots utdraget organisatoriskt kaos lyckades man på övertid fatta ett historiskt beslut under COP27 att ersätta de länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Tidigt på söndagsmorgonen, efter en hård nattmangling, kunde äntligen världens länder gemensamt anta ett slutdokumentet för klimatmötet i Egypten.

En av de mer uppmärksammade punkterna vid klimatmötet är en överenskommelse om en fond för “loss and damage”, eller klimatskadefonden som den har kommit att kallas, där rikare länder ska betala fattigare länder för skador som orsakats av klimatförändringarna.  

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Trots det historiska genombrottet var ingen riktigt nöjd eftersom man inte nådde längre när det gäller att begränsa utsläppen, säger SVT:s reporter på plats Susan Ritzen.

I videon sammanfattar hon hur det gick med mötets tre viktigaste punkter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet