Arkivbild. Foto: TT

Svenska skolor deltar inte i Pisa-test om global kompetens

Publicerad

Svenska skolor kommer inte delta i det nya Pisa-testet som bland annat mäter elevers tolerans och kulturella medvetenhet, meddelar Skolverket.

Under förra veckan rapporterade BBC att flera länder, bland annat USA, Tyskland, England och Frankrike inte kommer delta i det nya Pisa-testet som ska mäta så kallad global kompetens bland skolelever.

Sverige deltar inte

Nu meddelar Skolverket att inte heller svenska skolor kommer delta i det nya testet.

”Att vi inte deltar beror på att många andra länder som vi tycker är relevanta att jämföra oss med inte deltar, vilket minskar värdet av att delta. Exempelvis deltar inget av de andra nordiska länderna.”, skriver Skolverket i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

Förstå andras världsbilder

De så kallade Pisa-testerna genomförs var tredje år i flera olika länder. De mäter 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Nästa test genomförs under 2018.

Förutom de tre kärnområdena tillkommer vid varje provtillfälle ett nytt test, tidigare har det till exempel varit ”gemensam problemlösning”.

Årets nyhet handlar alltså om global kompetens och kommer bland annat mäta tonåringars tolerans, kulturella medvetenhet och förmåga att skilja mellan tillförlitliga informationskällor och falska nyheter, skriver BBC.

Förberedda för framtiden

Testet syftar bland annat till att undersöka hur väl förberedda dagens unga är för att arbeta tillsammans med personer som har andra kulturella bakgrunder och livsåskådningar än dem själva.

Testet skulle även kunna avslöja länder som enbart lägger tomma ord bakom idéen att tolerans och inkludering ska genomsyra utbildningen. Det menar Andreas Schleicher, ansvarig för Pisa-testerna som talade om ämnet på Education world forum i London förra veckan, skriver BBC.

Trots att flera länder avstår räknar OECD, som står bakom testerna, ändå med att ett knappt 30-tal länder deltar i testet. Bland länder som sagt ja återfinns bland annat Australien, Kanada och Skottland.

Så här definierar OECD global kompetens

  • Förmågan att undersöka och förstå interkulturella perspektiv.
  • Förmågan att förstå och uppskatta andra människors världsbilder.
  • Förmågan att kunna delta i öppen och effektiv interaktion med personer från andra kulturer.
  • Förmågan att agera för ett kollektivt välmående samt hållbar utveckling.

Källa: OECD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.