Foto: SVT

Svenska spel vill placera ut tusen spelautomater – i butiksmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Vegas-spel enligt experterna är något av det mest beroendeframkallande spel du kan syssla med vill Svenska spel placera ut 1.000 fler automater och göra dem mer synliga i samhället.

Jack Vegas, eller Vegas, som spelet numera heter, är redan i dag det enskilt största spelet på den svenska spelmarknaden sett till nettospelintäkter. Nu begär Svenska spel, som är ensam laglig aktör, att få utöka spelandet i butiksmiljöer, hos sina spelombud.

– Det finns en stor marknad och efterfrågan på att få spela i miljöer där det inte serveras alkohol och då vill vi finnas där som ett alternativ till de illegala spelautomaterna som vi vet finns på pizzerior, kiosker och caféer i dag, säger Lennart Käll som är vd för Svenska spel.

Vill placera Vegas-automater hos spelombud

I dag får Vegas-automater bara finnas i restauranger med serveringstillstånd och i Bingohallar, eftersom det är verksamheter som förväntas ha god ordning och som redan måste ställa krav på åldersgränser. Svenska spel begär nu av Finansdepartementet att få testa att placera ut spelautomater även hos sina spelombud.

– Våra spelombud är utbildade och certifierade att jobba med andra spelprodukter och har därmed en kunskap om vad som är sunt och säkert spelande, säger Lennart Käll.

Spelmissbruket kan öka

Men att göra automaterna mer synliga och fler i samhället kan också vara en farlig väg att gå menar Jakob Jonsson som är psykolog och som forskar om just spelberoende.

– Det innebär att nya grupper kan lockas och eftersom spelautomater är ett högriskspel är det en risk att vi får fler personer med spelmissbruk i Sverige.

Vilka grupper kan det röra sig om?

– Det är personer som i dag spelar på annat, till exempel på lotto eller stryktipset.

Samband mellan spelproblem och alkoholproblem

Samtidigt menar Jakob Jonsson att det finns en vinst i att spelandet inte sker där folk dricker.

– Jag är tveksam till att vi överhuvudtaget ska ha fysiska spelautomater i Sverige. Men ska vi ha dem måste vi ställa dem någonstans och då tycker jag att det är bättre att ha dem där det inte serveras alkohol för det finns tydliga kopplingar mellan spelproblem och alkoholproblem.

Svenska spels begäran till Finansdepartementet gäller en testperiod på upp till tre år och automaterna ska placeras på orter i hela landet. Försöket ska sedan utvärderas av forskare för att ligga till grund för en permanent reglering.

Vegas-spel

Nettospelintäkterna på Vegas-spel var 1302 miljoner kronor 2014.

I Sverige finns i dag 5565 Vegas-automater, men Svenska spel har tillstånd att placera ut 7500.

Folkhälsomyndigheten uppskattar att 9 procent av värdeautomatspelarna är problemspelare.

2014 införde Svenska spel obligatorisk registrering vid spel på bland annat sina Vegas-automater.

Källa: Svenska spel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.