Enligt Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, fokuserar den nya broschyren mer på civila kriser än på krig. Foto: TT

Svenska staten tipsar om hur du hanterar kriser och krig

Uppdaterad
Publicerad

Senast den gavs ut var 1961. Nu är det dags igen för svenska staten att informera medborgarna om hur de kan förbereda sig för svåra lägen i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”.

– Vi kan råka ut för samhällskriser, och då behöver vi vara förberedda för att kunna klara oss själva i några dagar innan samhällets resurser kommer till oss för att hjälpa oss, säger Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ska i nästa vecka skickas ut till 4,8 miljoner hushåll och innehåller råd för hur man ska se till att ha vatten, mat och värme i fall en kris uppstår. Dessutom ges tips på hur man kan kommunicera med sin omvärld.

”Samhället blir mer sårbart”

Vid tre tillfällen har broschyren delats ut: 1943, 1952 och 1961. Även 1987 togs det fram en broschyr, men den delades aldrig ut till svenska hushåll. Information i ”Om kriget kommer” gick dock att hitta i telefonkataloger fram till dess att de slutade att delas ut 2016.

I 2018-års broschyr ligger betoningen på civila kriser, istället för krig.

– Samhället blir hela tiden mer sårbart. Ju mer beroende vi blir utav el och internet, desto allvarligare blir konsekvenserna om det blir problem med försörjning av el eller internet, säger han.

I broschyren ges tips på den typ av mat som man bör ha hemma under en kris. I listan finns till exempel potatis, bröd med lång hållbarhet, hummus och nötsmör. Matvarorna har tagits fram med hjälp av Livsmedelsverket.

– Vi tänkte att det inte bara som tidigare ska vara fokus på konserver. Vi ville hitta en variation på saker som håller länge, kan förvaras utan kylskåp, som är enkla att tillaga eller som kanske inte behöver tillagas, Alexandra Johansson, handläggare i säkerhetsarbete på MSB.

Broschyren ”ett uttryck för samhällets omtanke”

Syftet med broschyren är dock inte att skapa panik eller oro i samhället.

– Man ska definitivt inte bli rädd. Man ska se det här som ett uttryck för samhällets omtanke om dig som boende i Sverige. Tänk efter före så att du, om någonting händer, har mat och vatten hemma, säger Dan Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.