Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessica Meir (t.h) när hon och besättningen välkomnas med kramkalas på den internationella rymdstationen ISS. Bilden är från NASA:s direktsändning. Foto: NASA

Svenskans första ord i rymden: ”Det är overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter midnatt gled Jessica Meir, som första svenska kvinnan någonsin, in i den internationella rymdstationen ISS. Efter att ha kramat om sina kolleger talade hon i Nasas direktsändning.
– Det är overkligt att vara här nu men det känns fantastiskt, säger hon.

Luckan öppnades och en efter en gled besättningen från Sojuz-farkosten tyngdlöst in på rymdstationen.

Med ett stort leende på läpparna gled svenskamerikanska Jessica Meir runt och kramade om sina kolleger. Sedan väntade ett kort samtal med jorden där nära och kära fick ställa sina frågor till astronauterna.

Första frågan på svenska

Och den första frågan var delvis på svenska – av en anhörig till Meir.

– Det var fantastiskt att se dig ”take off”, sa den anhörige och frågade sedan om hur resan hade varit.

– Det är svårt att förstå att vi är här! Det har faktiskt känts väldigt mycket som att vara i simulatorn – tills det rör på sig, och man ser utsikten, svarade Jessica Meir i NASA:s direktsändning.

Mätarna överraskade

Resan har gått bra, förklarar hon i sändningen. Det trots att mätinstrumenten gett utslag som hon inte var van vid från träningen.

– Det var lite smådetaljer som vi inte hade varit med om förut i simulatorn. Och förstås alla känslor. Det känns som att man plötsligt hänger från taket. Men det kommer att kännas normalt ganska snart, säger hon.

På den internationella rymdstationen ska Meir och hennes besättning nu tillbringa sex månader. Under den perioden ska det bland annat tas prover på dem – för att undersöka hur människors kroppar hanterar så lång tid i tyngdlöshet.

ISS

Visa

ISS-programmet med den internationella forskningsstationen involverar USA, Ryssland, Kanada, Japan, ESA (Europeiska rymdstyrelsen) samt elva europeiska länder, däribland Sverige.

Rymdstationen har varit bebodd sedan år 2000.

ISS rör sig i jordens omloppsbana i en hastighet av ungefär 28 000 kilometer i timmen, vilket innebär att den gör 16 varv runt planeten varje dygn. Den är 108 meter som bredast och solpanelen som driver den är 73 meter bred. Vid goda förhållanden går den att se från jorden när den passerar.

I regel består besättningen av sex personer åt gången och allt som allt har 230 personer från 30 länder varit där.

När Sojuz-MS15-farkosten med Jessica Meir, Oleg Skripotjka och Hazza Ali al-Mansoori anländer befinner sig sex personer ombord. Kosmonauten Aleksej Ovtjinin och astronauten Nick Hague lämnar sedan ISS den 3 oktober tillsammans med al-Mansoori. Meir och Skripotjka har då sällskap av italienaren Luca Parmitano, ryssen Aleksandr Skvortsov, samt amerikanerna Christina Koch och Drew Morgan.

Under de cirka 20 år som ISS har varit i drift har över 1 900 vetenskapliga försök utförts på stationen. Mer än 1 200 vetenskapliga artiklar om dessa försök har publicerats.

Källa: Nasa

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer