Svenskarna är inte redo att gå tillbaka till kontoren

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 februari togs coronarestriktionerna bort och med det även rekommendationen om hemarbete. Flera undersökningar visar att svenskarna vill fortsätta arbeta hemifrån i någon utsträckning, och efter två års arbete ser arbetslivet ut att ritas om.

- Distansarbete blir förstahandsalternativet, medan att ta sig till arbetsplatsen kommer i andra hand. Nu när arbetet har frikopplats från arbetsplatsen kan en helt ny norm växa fram, särskilt bland unga som är helt präglade av pandemin, säger framtidsanalytikern Peter Siljerud.

Han har spått fem trender om hur vi kommer att arbeta och leva i framtiden. En framtid där kontoret blir en daglig nattklubb, en plats för sociala möten och där vi i större utsträckning kan bestämma själva var vi vill jobba. 

– Vi ser också att många flyttar ut från större till mindre städer. I USA kallas det för “zoom towns”, alltså idylliska städer som är mindre och har lägre prisläge där man kan jobba på distans. Vi ser precis den utvecklingen i Sverige också, och det finns svenska “zoom towns”, som Trosa, Burlöv, Strängnäs, Enköping och Åre, säger Peter Siljerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.