Student vid Stockholms universitet. Foto: TT

Svenskar i USA dras inför domstol

Unikt fall i domstol i Kalifornien som gällde en studieskuld på knappt 850.000 kronor. För första gången har nu CSN effektiva möjligheter att driva in obetalda studieskulder från svenskar boende i USA.

Trots stora insatser har det länge varit svårt för CSN att driva in obetalda studieskulder i  USA. Men ett aktuellt fall i Kalifornien kan bli en vändpunkt. En 39-årig svensk kvinna hade under många år struntat i att betala av på sin skuld på 849.262 kronor och till slut bestämde sig CSN, med hjälp av en amerikansk advokat, att vända sig till domstol.

En överenskommelse om en avbetalningsplan för kvinnan nåddes och stadfästes av en domstol i södra Kalifornien. Kvinnan gjorde därefter en första inbetalning på drygt 171.000 kronor och betalar nu 12.000 kronor varje månad. Det som gör överenskommelsen unik är att CSN kan begära utmätning om hon inte fullföljer avbetalningsplanen.

– Just i USA finns det många dåliga betalare och det beror delvis på att vi inte haft några bra redskap att driva in skulder, berättar Helena Fällman, verksjurist vid CSN

Fler fall på väg till domstol

CSN är nu på väg att stämma tre Kalifornien-svenskar med miljonskulder. Ett av fallen anses som extra intressant då det rör en jurist och tidigare svensk honorärkonsul med drygt 1,5 miljon kronor i skuld. I mer än nio år har CSN försökt få mannen att betala sina skulder utan att lyckas. Helena Fällman berättar att det finns drygt 2.600 så kallade dåliga betalare boende i USA med en samlad skuld på drygt en miljard kronor.

– Vi har ett generöst studiemedelssystem och för att  kunna behålla det är det viktigt att låntagare betalar sina skulder, säger Helena Fällman, vid CSN.

28,5 procent av svenskarna som bor i USA med svenska studieskulder är dåliga betalare, motsvarande siffra för låntagare i Sverige är 3 procent. Efter genombrottet i Kalifornien ska CSN dra i gång liknande processer i delstater där det bor många svenskar som i Florida och i New York.

Var femte utlandsboende är dålig betalare

Under de senaste åren har CSN trappat upp jakten på dåliga betalare i Norden och Storbritannien, drygt 900 rättsprocesser har drivits vilket gett resultat. Men 56.000 personer med svenska studielån bor utomlands och ytterligare 21.700 tros också befinna sig utanför Sveriges gränser, men där saknas det adressuppgifter och CSN kan inte kräva de på pengar. Bland de finns personer som har obetalda studieskulder på närmare två miljoner kronor.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer