Psykisk ohälsa vanligast i ”kvinnoyrken”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsplatsen har betydelese för psykiska hälsa.

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland svenskarna – var femte man som är långtidssjukskriven är drabbad av psykisk ohälsa. Men för kvinnor handlar det om var tredje – en siffra som växer.

Men det handlar inte bara om kvinnor och män – arbetplatsen har betydelse för din psykiska hälsa. Män inom kvinnodominerade yrken som vård och omsorg drabbas oftare av psykisk ohälsa enligt försäkringsbolaget från AFA försäkring.

Värst i Västra Götaland och Blekinge

2005 minskade antalet sjukskrivningar med psykisk diagnos, bara för att öka igen 2009. Av de nya sjukfall som godkändes 2010-2011 hade 30 procent av kvinnorna och 16 procent av männen fått en psykisk diagnos. Bland kvinnor handlade det oftast om stress, depression och ångest.

Att sjukskrivas på grund av psykisk ohälsa är vanligast bland de som arbetar inom vård och skola.

Risken att drabbas av psykisk ohälsa varierar mycket beroende på var man bor. Lägst är risken i Stockholm – högst i Västra Götaland och Blekinge. Anledningen till den skillnaden är enligt rapporten bland annat att näringslivsstrukturen skiljer mycket i de olika länen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.