Svenskar satte dubbla klätterrekord

Publicerad
Två svenskar, 26-årige Olof Sundström och 25-årige Martin Letzter, rapporterar att de har satt nytt svenskt rekord och världsrekord i bergsklättring på samma gång.

I går besteg de Mount Vinson på Antarktis och har därmed klarat att bestiga ”Seven Summits”, de högsta bergen på jordens sju kontinenter.

Det som svenskarna gjort som ingen annan lyckats med är att åka skidor ner för alla toppar som de bestigit. I våras besteg Sundström och Letzter Mount Everest från den tekniska nordsidan.

Glädje i lägret
När SVT Text&Webb får kontakt med Olof Sundström och Martin Letzter via satellittelefon befinner de sig i sitt läger och är trötta men vid gott mod.

-Vi sitter i vårt basläger på 2.100 meters höjd och har efter en god natts sömn och lite mat börjat hämta oss. Det känns otroligt skönt nu när pressen släppt.

Men äventyrarna vänder inte hem omedelbart. Nu väntar några veckors lugnare vistelse på Antarktis.

-Vi passar på att ta semester. Här finns fler berg och toppar som aldrig bestigits eller skidats ner för och miljön är fantastisk. Det är fruktansvärt bra snö och det är helt öde, inte en människa, djur eller växt någonstans.

Hemfärden
Martin Letzter berättar för SVT Text&Webb att man förlitar sig på ett fraktbolag som kör utrustning till forskningsstationerna på Antarktis för att kunna ta sig tillbaka till Chile. Men även om det av någon anledning inte skulle funka så sitter de inte i sjön.

-Vi har mat och utrustning så att vi klarar oss fram till jul om det skulle knipa.

De sju topparna – Seven Summits

Visa

• Aconcagua – 6.962 meter,
Argentina, Sydamerika.

• Mount McKinley 6.193 meter,
Alaska, Nordamerika.

• Elbrus 5.642 meter,
Ryssland, Europa.

• Mount Everest 8.850 meter,
Nepal/Tibet, Asien.

• Kilimanjaro 5.895 meter,
Tanzania, Afrika.

• Kosciuszko 2.228 meter,
Australien,

• Vinson Massif 4.897 meter,
Antarktis

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer