Sugrör, bestick, muggar och plastlock. Det är några exempel på engångsartiklar av plast, ofta billiga och sällan sparade för framtiden. Foto: TT

Svenskar vill förbjuda engångsartiklar av plast

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre svenskar är positiva till att förbjuda engångsartiklar av plast, enligt en opinionsundersökning gjord på uppdrag av Världsnaturfonden. Det handlar till exempel om sugrör, muggar och bestick gjorda av plast.

Sugrör, bestick, muggar och plastlock. Det är några exempel på engångsartiklar av plast, ofta billiga och sällan sparade för framtiden. Enligt stiftelsen ”Håll Sverige rent” är återvinningsgraden låg, i Sverige återvinns 45 procent av plastförpackningarna.

”Hamnar inte på rätt ställe när vi slänger det”

Två av tre svenskar är positiva till att engångsartiklar av plast förbjuds, enligt en opinionsundersökning som Sifo gjort på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Där vill man att engångsartiklarna på sikt ska bort.

– Vi tycker ju att plasten ska minska, helst fasas ut, när det gäller engångsartiklar som till exempel plastbestick, sugrör, plastlock och sådant som vi bara använder en gång och sedan slänger. Det hamnar ju inte på rätt ställen när vi slänger det, utan ofta hamnar det i naturen och i slutändan hamnar det ute i havet. Vi vet att det är väldigt mycket plast i haven nu, säger Inger Näslund som är havsexpert på Världsnaturfonden.

Vad ska man använda istället då?

– Man kan använda flergångsmaterial som man har med sig, eller att man faktiskt tar det lugnt och sitter och fikar när man ska fika och inte springer med en mugg. Man kan också ha med sig sin egen mugg och be att få den påfylld om man måste ha med sig kaffet.

Fler förslag på väg

Regeringen oroas också av plasten. I juni gav man Naturvårdsverket i uppdrag att utreda hur man kan minska plastens påverkan på miljön. Uppdraget innefattar att se över problem orsakade av ökande mängder plastavfall och mikroplast som hamnar i sjöar och hav.

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har också fått i uppdrag att föreslå åtgärder, exempelvis förbud, för att minska de negativa miljöeffekterna av nedskräpning av plastavfall.

Fråga:

Skulle du ställa dig positiv eller negativ till ett svenskt förbud mot försäljning av engångsartiklar i plast (som plastglas plastbestick etc.)?

Mycket negativ                           5 procent

Ganska negativ                           16 procent

Ganska positiv                            38 procent

Mycket positiv                             29 procent

Tveksam, vet ej                          12 procent

Totalt                                            100 procent

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av SIFO på uppdrag av WWF under perioden 09 sep – 14 sep 2017. Totalt antal svarande var 1011 personer svenskar i åldrarna 18-79 år, svarsfrekvensen var 43 procent.

Källa: Världsnaturfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.