Foto: TT

Svenskarna: Ja till rökförbud utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Mer än åtta av tio svenskar vill att entréer till offentliga byggnader ska bli rökfria. Stödet för rökfria uteserveringar är inte lika massivt – men sex av tio är ändå för ett förbud, visar en SKOP-undersökning.

Folkhälsomyndigheten har i en SKOP-undersökning med 1.026 personer frågat om det finns stöd för rökfria miljöer. I entréer till offentliga byggnader svarade 85 procent att de var positiva.

Till att ha rökförbud i anslutning till kollektivtrafiken var cirka 70 procent positiva. Medan stödet för rökfria uteserveringar var omkring 60 procent.

Alla inte lika glada

De flesta som diskuterar förslaget på SVT Nyheters Facebooksida är glada över rökförbudet. Men alla är inte lika positiva. Fredriko Carlsberg Karlsson skriver:

”Snart får man ju inte röka någonstans. Röker inte och har aldrig ens rört en cigarett men det här är löjligt!!!”

Joppa Nyv skriver:

”Låt folk få röka var de vill utomhus! Det är en stor överdrift att det skulle vara så farligt för andra... För det är det inte rent generellt. Antalet allergiker lär inte vara fler än antalet som är allergisk mot parfym och parfym är ju knappast förbjudet varken utomhus eller inomhus.”

”Säg ifrån om det är besvärligt”

Det är framför allt rökförbudet på uteserveringen som provocerar många.

”Jag förstår att man förbjuder det i busskurer, trånga utrymmen etc. Men på en uteservering är det bara löjligt! Dela upp uteserveringarna för rökare och icke rökare. Jag röker, men skulle aldrig tända en cigarett om det sitter barn i närheten t.ex. Förbjud även gamla damer och herrar med för mycket parfym/rakvatten på restauranger! Där kan dom sitta inomhus och lukta hur mycket som helst så det sticker i ögonen på andra. Respekt och hänsyn ska väl alla visa, oavsett om man är rökare eller ej”, skriver Ingela Enehall.

Erik Lindgren tycker att svaret borde vara frivillighet:

”Kan man inte bara låta marknaden göra sitt här? Tillåt (vilket säkert redan är fallet nu) att förbjuda rökning på uteserveringar, men gör det inte obligatoriskt. Finns en efterfrågan för rökfria uteserveringar kommer sådana restauranger ploppa upp. På samma sätt ska restauranger kunna ha som sin affärsidé att tillåta rökning. Lagar och tvång behöver inte alltid vara svaret.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förslag om rökförbud

Mer i ämnet