Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenskarna vill förstatliga skolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans katastrofala resultat i PISA-undersökningen vill nu en klar majoritet av svenskarna att skolan återförstatligas. Det gäller brett bland alla partiers sympatisörer, bland alla åldrar och över hela landet.

I förra veckan kom resultatet av den senaste PISA-undersökningen, där svenska 15-åringars resultat rasat i de viktiga ämnena matematik, naturvetenskap och läsning.

Utbildningsminister Jan Björklund upprepade det han sagt tidigare. Han menar att kommunaliseringen av skolan är ett misslyckande och att den borde återförstatligas.

6 av 10 vill att staten ska ta över

Och väljarna tycks hålla med. På uppdrag av SVT har SIFO frågat och 61 procent tycker att ansvaret för grund- och gymnasieskolan ska återföras till staten, en stor del är osäkra och bara 12 procent svarar att de inte tycker så.

– Det gäller brett över nästan alla åldersgrupper och brett över alla partier. Sen kan man ju säga att när vi har ställt den här frågan så vet ju inte folk hur det ska ske. Men själva känslan är att man behöver göra någonting. Och det är klart att Pisa-rapporten spelar in, säger Toivo Sjörén, opinionschef på SIFO.

Vänsterpartister mest positiva

Alla riksdagspartiers väljare ställer sig bakom ett återförstatligande.

Allra mest positiva är vänsterpartisterna, där 83 procent är för och bara några få procent är emot. Minst stöd har det bland Kristdemokrater – Hälften av dem vill föra över ansvaret till staten och åtta procent vill det inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: Scanpix
Foto: SVT Design