I oktober landade ohälsotalet, det vill säga antalet dagar svensken tagit ut sjukpenning eller sjuk- och aktivitetsersättning, på 41,6 dagar, en dag mindre än förra året.
Samtidigt har 555.000 svenskar ”var- aktigt nedsatt arbetsförmåga”. Hans Karlsson säger att man nu ska ”satsa mer” på att hjälpa långtidssjuka, med bl.a. stärkt rätt till rehabilitering.
Tanken har varit att först lägga kraft på strukturella insatser, som att arbetsgivaren får stå för en del av sjukpenningen, och en bättre fungerande Försäkringskassa.
-Nu när vi brutit igenom med detta kan vi vara offensiva och satsa mer på att hjälpa långtidssjuka och förtidspensionerade tillbaka, säger Hans Karlsson till TT.
Arbetsgivarkritik
En nyligen aviserad ”prestationslön” på 3 miljarder från 2007 till landsting som fått ner sjuktalen och ett pilotprojekt där långvariga sjukfall ska ses över är några av de insatser som ministern pekar på.
Men Alf Eckerhall vid Svenskt Näringsliv är kritisk och anser exempelvis att ”prestationslönen” lämnar utsatta landsting i sticket.
-Vad man måste göra är att vrida tillbaka kriterierna för vilka som ska få sjukpenning och förtidspension. Vi har sett en ständigt utvidgad praxis för detta. Och sedan lämnas folk ute i öknen, säger Eckerhall, som anser att mycket återstår innan det finns fog att tala om en ljusning i ohälsan.
-De positiva kurvor man nu pekar på är ytterst marginella, säger han.