Svenskarnas skulder till inkasso ökar

Publicerad
Medan antalet svenskar med skulder hos Kronofogden växer finns det andra som skor sig på deras bekostnad. För inkassobolagen är det blomstrande tider.
Ett av dem är Intrum Justitia som ökade vinsten före skatt med 43 procent.

I fjol fanns 434 627 personer i Kronofogdens register. Sammanlagt uppgick skulderna till drygt 70 miljarder kronor.

-Antalet personer varierar medan beloppen ökar konstant, vilket beror på att skuldsättningen ökar, säger Johan Krantz hos Kronofogdemyndigheten.

Enligt Christin Holm Gatica, kommunikationsansvarig på Sveriges konsumenter, kan ökade möjligheter till avbetalning leda till problem.

-Nästan varje webbutik erbjuder avbetalning. Företagen är inte alltid transparenta med sina villkor och det är inte alltid konsumenterna förstår vad man går med på, till exempel vilken ränta det är eller vilken avtalsfrist.

Lukrativ bransch

Samtidigt blomstrar inkassobranschen. Under 2012 drog inkassobolagen in drygt 24 miljarder kronor, vilket är en ökning med 44 procent sedan 2009.

Enligt Claes Månsson, ordförande i branschorganisationen Svensk Inkasso, har antalet betalningsförelägganden stigit linjärt med den ekonomiska utvecklingen.

-Vi konsumenter väljer ju att leva ett annat slags liv nu än vad vi gjorde tidigare med alla kreditmöjligheter som står oss till buds. Kreditväsendet expanderar och i samband med expansionen så blir det ett visst antal fakturor som inte blir betalda och som går till inkasso.

God betalningsvilja

Däremot ser han inget som pekar på sämre betalningsvilja.

-Tvärtom så är den ganska god i Sverige. Men självklart är det de som har det svårast som sannolikt får de sämsta krediterna eller som har svårast att betala dem.

Intrum Justitia, som är ett av de största inkassobolagen i Sverige, gjorde en vinst före skatt i koncernen på 1 046 miljoner kronor 2013. Det kan jämföras med 729 miljoner kronor föregående år. Av den totala verksamheten står omsättningen i Sverige för cirka 17 procent.

Kommunikationsdirektören Annika Billberg förklarar framgången med att konsumtionen baserat på krediter ökat kontinuerligt.

-Vi har haft en marknadssituation som gynnar oss och samtidigt har vi blivit duktigare på att hitta rätt aktiviteter i varje enskilt ärende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer