Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Morten Kildal arbetade med brännskadade i västra Ukraina. Hör hur patienter skickades från fronten till i Lviv med ett särskilt tåg, inrett som ett intensivvårdssjukhus. Foto: SVT/Läkare utan gränser

Svenske läkaren om arbetet med brännskadade i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Plastikkirurgen Morten Kildal är nyligen hemkommen från Lviv i västra Ukraina, där han har varit på landets största brännskademottagning och opererat människor som skadats till följd av kriget. I SVT:s Morgonstudion berättade han på söndagsmorgonen om arbetet på plats.

Till vardags jobbar Morten Kildal på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han har tidigare arbetat med att operera brännskador i Gaza och nyligen åkte han ner till Lviv på uppdrag av Läkare utan gränser, för att hjälpa verksamheten att bli bättre på att behandla brännskador och sår.

– De som har drabbats av svåra brännskador, öppna sår, frakturer eller ansiktsskador hamnar på enheten där jag jobbade, säger han.

Snabbt fick Kildal reda på att det fattades kirurgisk utrustning på plats.

– Det finns en väldigt bra sjukvård, men det handlade mer om att det fattades väldigt specifik typ av utrustning som de behövde för att kunna operera brännskador.

Nu, lite drygt två, tre veckor senare, har sjukhuset fått rätt utrustning. Men Morten Kildal tror att det kommer att behövas hjälp och stöd till Ukraina över lång tid.

– Det måste ske i nära samarbete och samverkan med läkare och sköterskor där nere. Och jag tror att vi tillsammans kan göra stor skillnad för dessa patienter.

I klippet ovan berättar plastikkirurgen om hur intensivvårdsarbetet i Lviv organiseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.