Den pensionerade frikyrkopastorn Stanley Sjöberg skrev ett Facebook-inlägg kort efter terrordådet i Orlando – efter kritiken har Facebook nu släckt ned pastorns konto.

Svenske pastorns Facebook-konto släckt – efter Orlando-inlägg

Uppdaterad
Publicerad

Den kände frikyrkopastorn Stanley Sjöberg har fått sitt konto på Facebook nedsläckt. Orsaken: Den 80-årige pastorn skrev att besökarna på gayklubben Pulse i Orlando delvis hade sig själva att skylla för terrordådet.

Efter terrorattacken i Orlando, USA, där Omar Mateen sköt ihjäl 49 personer inne på gayklubben Pulse, kände sig frikyrkopastorn manad att dela med sig av sina tankar om händelsen.

I ett inlägg på Facebook skrev han om den ”pridekultur” som om den fortsätter, enligt honom, ”kommer att att provocera fram fler händelser likt den i Orlando”.

”Fortsätter ’pridekulturen’ att provocera kommer det som hänt i Orlando att upprepas i stad efter stad, land efter land”, skrev han – och fortsatte i inlägget att rikta sig mot hbtq-personer som den grupp som borde fundera över sitt agerande i framtiden:

”Varför kan inte dessa människor undvika att blotta sig med sin nakenhet och skrytsamt demonstrera för sin livsstil?”

”Jag gjorde en reflektion”

Kritiken mot Sjöberg lät inte vänta på sig. Arga kommentarer rasade in i sociala medier mot pastorn, eftersom de menar att Stanley Sjöberg lägger skulden för terrordådet på hbtq-personer, den grupp som terrorister Omar Mateen attackerade. I en intervju med tidningen Dagen tonar pastorn ned såväl inlägget som de starka reaktionerna.

– Jag är en enkel människa som har en Facebooksida och då gjorde jag en reflektion. Jag vill undvika fler liknande händelser, säger han till Dagen.

Han står dock fast vid sin åsikt: västvärlden har fått en stor muslimsk befolkning och måste anpassa sig efter det. Om det finns saker i vårt samhälle som kan provocera extrema muslimer så bör detta tonas ned, uttrycker han i intervjun.

– Man får ta lite ansvar inför de människor man möter. Det här var en tanke för kommande Pridefestivaler, ta det lite lugnt så att det inte händer igen. Var de fina vanliga människor som ni är. Varför ska man provocera med sin sexualitet? frågar han sig.

Facebook stängde ned

Fyra av världens ledande it-företag, däribland Facebook, skrev under våren under en uppförandekod som tagits fram tillsammans med EU. Målet är att mer snabbare och mer effektivt få bukt på problemen med hot, hat och rasism i inlägg och kommentarstrådar.

Efter Stanley Sjöbergs inlägg om terrordåden i Orlando dröjde det inte länge förrän Facebook med sin rykande färska uppförandekod i agerade på de anmälningar som kommit in. På frikyrkopastorns egen hemsida går diskussionen vidare i kommentarsfältet till ett inlägg som i övrigt är helt tom på text.

En av läsarna skriver:

”Att uppmana hbtq-personer att dölja vilka de är för att inte provocera är att skuldbelägga offren för händelserna i Orlando och andra hbtq-relaterade hatbrott. Upplever din text som ett av årets mest osmakliga utspel. Usch!”

”Uttrycker det alla tänker”

En annan vill gärna att Stanley Sjöberg utvecklar sitt resonemang, och skriver i en kommentar:

”Tycker du det är rimligt att dagen efter ett massmord med 49 offer implicera att offren är skyldiga till att ha blivit sargade av kulorna?”

På detta svarar Sjöberg följande:

”Det jag uttryckte är det alla tänker, nämligen hur ska vi förhindra att något liknande får ske. DET FÅR INTE HÄNDA EN GÅNG TILL I EUROPA OCH MÅSTE UPPHÖRA GLOBALT I VÅR TID!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet