Svenskodlad rysk kaviar

Uppdaterad
Publicerad

Snart går det att köpa svenskodlad rysk kaviar. I en stor landbaserad odling utanför Nyköping simmar nu hundratals störar som inom kort kommer att leverera den exklusiva matvaran. Och att odla fisk på land är något vi måste satsa mer på i Sverige säger forskarna.

Bakom fasaden på en anonym gammal fabrikslokal utanför Nyköping har det ryska paret Elena och Sergej Gaseeva byggt upp en inomhusvärld för fiskar. Här finns stora bassänger med hundratals fiskar i ett nästan helt slutet system.

-Här har vi rysk stör, säger Elena Gaseeva och lyfter på nätet på en av bassängerna.

Fiskarna bär på en dyrbar last, på rom, svart rom, som inom kort kommer att skördas och paketeras i små men mycket dyrbara burkar.

Fisk på land

Att odla fisk på land är en verksamhet som växer i Sverige i dag. Här utanför Nyköping är det alltså stör i bassängerna, men på andra håll odlas regnbåge och andra fiskar.

-Ska vi äta fisk i framtiden måste vi börja odla mer, både inomhus och utomhus. Det säger Anders Kiessling, professor vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

-Sverige har all teknik och allt kunnande som krävs. Nu måste politiker och andra beslutsfattare våga satsa mer på det här.

Kräver stora investeringar

Att odla fisk inomhus kräver stora investeringar, bra reningsanläggningar och en tillförlitlig strömförsörjning. Till skillnad från så kallad kassodling, då fiskar hålls i nät i sjöar och hav, är inomhusodling ett slutet system. Ingen antibiotika behövs för att hålla fisken frisk, och avfallet från fiskarna blir näringsrik gödsel.

Elena Gaseeva och hennes make har redan ägnat flera år åt att bygga upp anläggningen utanför Nyköping, och om några månader är det skördetid. Rommen trycks då handgripligen ut ur fiskarna när de lever, eller så slaktas fisken innan rommen tas ut.

Rysk, svart kaviar är ett av världens mest exklusiva livsmedel. Och den rysk-svenska kaviaren kommer inte bli billig. 10 000 kronor per kilo kommer den kaviarhungrige konsumenten att få betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.