Som det är i dag har kommunerna ansvar för att samla in hushållssopor medan förpackningsindustrin ansvarar för förpackningarna. Nu vill miljöminister Karolina Skog (MP) ändra systemet så att kommunerna bär hela ansvaret. Enligt ministern skulle det leda till att en större andel sopor återvinns i stället för att förbränns.
– Jag vill se till att vi ökar återvinningen i Sverige ordentligt. Jag vill också göra det enklare för medborgaren att veta hur den ska bete sig och göra det enkelt att sortera, säger hon till SR Ekot.
Bekvämare för hushållen
Hon får medhåll av branschorganisationen Avfall Sverige, som företräder landets 290 kommuner.
– Det är bekvämare för hushållen, då sorterar de noggrannare så att mer material kan gå till materialåtervinningen i stället för till energiåtervinningen. Ungefär en tredjedel av soppåsen består av förpackningar och tidningar, och det är högre nytta om de går till materialåtervinning, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef för Avfall Sverige till SVT Nyheter.
Ett 15-tal kommuner samlar redan in hushållsavfall, förpackningar och tidningar genom samma system. Avfall Sverige har sammanställt en rad analyser från kommunerna, som tydligt visar att insamlingen blir bättre om den samordnas.
Dialog inledd
Regeringen har redan inlett en dialog med branschen och oppositionen. Senare i vår väntas mer konkreta politiska samtal, men regeringen väntas stöta på patrull från de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, som tycker att näringslivet bör ta ansvar för återvinningen.
– Vi ser producentansvaret som en viktig långsiktig princip. Den som säljer något på marknaden ska också ha ansvar för att det tas om hand. Då finns det incitament för innovation när det gäller nya material och nya sätt att samla in. Den utvecklingskraften tror jag inte att kommunerna har, säger Kristina Yngwe, Centerns talesperson i miljöfrågor till Dagens Nyheter.
Inte orolig
Men miljöminister Karolina Skog tar kritiken med ro.
– Jag är övertygad om att vi politiker kan mejsla ihop till en samsyn om en tydlig ansvarsfördelning och en tydlig gemensam ambition om att återvinna mer och skapa bra marknadsförutsättningar för en starkare återvinningsindustri i Sverige, säger hon till SR Ekot.