Svenskt griskött blir mer populär efter debatt. Foto: TT/SVT

Svenskt griskött blir mer populärt efter debatt

Uppdaterad
Publicerad
Debatten kring de danska grisarna har påverkat konsumenterna. Mer än hälften av de som tidigare köpt utländskt griskött säger nu att de köper eller kommer att köpa mer svenskt kött i stället. Det visar en ny undersökning som Livsmedelsföretagen har låtit göra.

De svenska grisbönderna har under en längre tid varit i kris och många har gått i konkurs under de senaste åren. Konkurrensen av billigt utländskt griskött har gjort det svårt för många av dem att överleva. Men det är en utveckling som nu kanske är på väg att brytas.

En undersökning som Livsmedelsföretagen har låtit opinionsinstitutet Demoskop göra, visar att mer än hälften av de konsumenter som brukar köpa utländskt griskött har påverkats av debatten kring om bland annat det billiga danska grisköttet. Ett lågt pris som beror på att de danska grisbönderna bryter mot vissa EU-regler.

Svenskt i stället

Åtta av tio av de konsumenter som tidigare köpt utländskt och som blivit påverkade av debatten, säger nu att de köper eller kommer att köpa mer svenskt griskött i stället. Och det här är en förändring bland konsumenterna som regeringen tror kommer att påverka andra och större inköpare.

– Jag tror att det kommer till att innebära att stora konsumenter som kommuner till exempel också, precis som vi vanliga komsumenter, kommer till att ta mer häbsyn till att djuren har haft det bra. Men också att de har blivit tillförda mindre utav antibiotikum till exempel, menar landsbygdsministern och centerpartisten Eskil Erlandsson. 

När krisen för bönderna blev akut i februari efter att andra EU-länder börjat dumpa sina priser på griskött då Ryssland stoppat importen av europeiskt griskött, bad regeringen grisnäringen att komma med förslag på hur man ville göra för att ta näringen ur krisen.

Exporten blir viktigare

Senare i dag kommer grupperna att presentera sina förslag för regeringen. Och då blir ökad export av svenskt griskött en del av lösningen, tror Eskil Erlandsson.

– Vi har en efterfrågan på svenska produkter appropå att vår livsmedelssäkerhet är så hög i vårt land och fler och fler konsumenter i andra delar av världen efterfrågar den höga standarden som vi har på vår mat. Och den möjligheten tycker jag att vi ska ta till vara på. Den ger oss ju jobb i hela landet och den kommer att ge oss öppna landskap också i fortsättningen, säger Eskil Erlandsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer