Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Denna grupp behöver en – ofta – svensk som står bredvid och argumenterar för deras rätt och det är inte acceptabelt,säger Joakim Månsson Bengtsson, samordnare vid Läkare i världen. Foto: Isabell Höjman / TT/SVT

Sverige anmäls – utsatta EU-medborgare nekas vård

Uppdaterad
Publicerad

Gång på gång faller utsatta EU-medborgare mellan stolarna och nekas den vård de har rätt till i Sverige. Det slår Amnesty Sverige och Läkare i världen fast efter att ha dokumenterat över hundra fall. Nu anmäler organisationerna svenska staten till Europeiska kommittén för sociala rättigheter.

– Vi menar att Sverige på ett systematiskt sätt kränker rätten till vård för en väldigt utsatt grupp, säger Anna Johansson, generalsekreterare på Amnesty Sverige.

I den fria rörligheten för medborgare i EU ingår rätten till vård via det europeiska sjukförsäkringskortet. Men utsatta EU-medborgare, majoriteten romer, saknar ofta det kortet till följd av systematisk diskriminering i hemländerna, enligt Amnesty.

Enligt anmälarna finns det flera lagar som borde ge denna grupp rätt till subventionerad vård, även utan kortet, men svenska vårdgivare tolkar ofta lagen annorlunda och gör andra bedömningar.

 – Denna grupp behöver en – ofta – svensk som står bredvid och argumenterar för deras rätt och det är inte acceptabelt, säger Läkare i världens samordnare Joakim Månsson Bengtsson, som tidigare även varit aktiv i Feministiskt initiativ.

Tvingats betala för förlossningar

I anmälan mot Sverige finns 129 dokumenterade enskilda fall, som berör 86 individer, från 2016 till 2022. Det handlar bland annat om personer som nekats sjukvård, eller tvingats betala kostnader för förlossningar och vård efter olyckor. 

 – Vi har under flera år försökt att verka för just den här gruppen, men har inte haft märkbar framgång. Nu tar vi det här steget för att visa att vi menar allvar, säger Anna Johansson.

”Även Sverige har ett ansvar”

Organisationerna vill att den svenska regeringen ska förtydliga lagstiftningen.

– Sverige behöver uppfylla sina skyldigheter att tillgodose rätten till vård som är praktisk och kostnadsmässigt tillgänglig för den här gruppen, säger Hannah Laustiola, generalsekreterare på Läkare i världen.

Men har inte hemländerna ett ansvar att ge dem vård?

– De har ett jättestort ansvar. De ska se till att medborgarna har det europeiska sjukförsäkringskortet. Men Sverige behöver uppfylla sina åtaganden oavsett vad de andra länderna gör.

Sjukvårdsministern: ”Alla har rätt till vård”

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), säger i en skriftlig kommentar till SVT att lagen är tydlig: alla som vistas i Sverige har rätt till vård.

– Det kan vara akutvård eller hjälp att genomföra en abort. Det är regionernas uppdrag att följa lagen och ansvariga myndigheters uppgift att säkerställa att den efterlevs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svenska Amesty varför man nu anmäler svenska staten. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.