Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företaget Rise i Skellefteå testar och utvärderar hållbara husgrunder för byggindustrin – och snart kan Trelleborg få Europas första bostadshus, helt utan betong. Foto: SVT

Sverige är en förebild i framtiden om klimatvänliga fastigheter

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har blivit ett föregångsland när det gäller att bygga höga bostadshus i trä, men husgrunden är fortfarande i betong vilket innebär stora klimatutsläpp.

Men nu tas allt fler initiativ för att byggindustrin i Sverige ska kunna göra mer klimatvänliga husgrunder – även helt utan betong.

Byggindustrin bidrar till en tredjedel av de globala koldioxidutsläppen, bara cement står för minst fem procent.

Hela världen söker nu efter alternativa byggmaterial och Sverige är en förebild med sina prisbelönta trähus. Men även solen har sina fläckar, för även de klimatvänliga träfastigheterna kräver en grund i betong.

Nu har det statliga bolaget Rise i Skellefteå startat ett sexårigt projekt för att testa och utvärdera hållbara husgrunder för byggindustrin.

– Det finns väldigt stor potential att arbeta med grundläggningen för att sänka klimatpåverkan, säger Irina Martynyuk, projektledare på Rise.

Se hur det går till i fabriken i Skellefteå, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.