”Ge oss en möjlighet att jobba med IS-återvändarna”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 150 personer har återvänt till Sverige efter att ha krigat för den Islamiska staten, och många lever fritt i samhället. Socialtjänsten vill träffa de här personerna men får inte information från Säpo om vilka de är.

– Vi vill vara med så tidigt som möjligt för att hindra att de återgår till en radikal miljö, säger Bettan Byvald, som arbetar inom socialtjänsten i Angered.

– Liksom alla andra så kan vi se i media, ibland, bilder på våra kommuninvånare med en Kalasjnikov och en IS-flagga, säger Bettan Byvald.

Från just Angered, i nordöstra Göteborg, är det flest personer som rest från Sverige för att ansluta till Islamiska staten. Världens i dag grymmaste terrororganisation. Bettan Byvald och hennes kollegor har förberett sig för att möta de här personerna som kommer tillbaka. Men det är inte så lätt.

Agenda

– Vi har ingen kännedom att de finns, vilka de är.

Varför har ni inte det?

– Vi får inte den informationen från Säkerhetspolisen, att de kommit tillbaka.

Mörkertalet är stort

Det finns inga säkra siffror, men det uppskattas att cirka 80 personer från Göteborg anslutit till Islamiska staten. Av dem har omkring 20 kommit tillbaka. Mörkertalet är stort.

LÄS MER: IS-avhopparen Mailk: ”Jag känner obeskrivlig skam”

De här personerna lever nu fritt, och det finns inga åtgärder om det inte går att åtala dem. Men ibland kan socialtjänsten ändå, på andra sätt, få kännedom om att det kommit tillbaka personer som levt hos IS.

– Dels kan man få vetskap från anhöriga, vänner eller närstående. Eller via pressen, helt enkelt. Och då har vi sett att det finns personer som kommit tillbaka som har varit där nere länge och sen så lever de som vem som helst i samhället.

I onsdags presenterade Säkerhetspolisen sin nya årsrapport, och de pekar på att just återvändarna är ett stort säkerhetshot mot Sverige idag. Enligt Islamiska staten pågår det ett krig mot väst. Säpo skriver i sin rapport att IS nu uppmanar sina anhängare att inte åka till vad de kallar sitt kalifat. Utan istället utföra terrorattentat i sina hemländer.

LÄS MER: Säpo ser ökat hot från ensamma gärningsmän

– Jag är väl orolig liksom alla andra att det faktiskt ska hända något, att någon ska komma hem och spränga sig eller gå in i ett köpcentrum. Det har ju hänt i Europa och för varje gång känns det som att det kryper närmare Sverige, säger Bettan Byvald.

”Sverige är rätt unikt”

Två personer som varit bosatta i Sverige är misstänkta för att ha medverkat i terrorattentat i Europa. Osama Krayem från Malmö är misstänkt för att ha deltagit i terrorattentatet i Bryssel i mars förra året. Mohamed Belkaid från Märsta misstänks för att ha ingått i den terrorcell som låg bakom terrordåden i Paris i november 2015 och attentatet i Bryssel. Han sköts till döds i en polisinsats i Bryssel. Osama Krayem sitter häktad i väntan på rättegång.

Både Osama Krayem och Mohamed Belkaid hade varit hos den Islamiska staten.

– Sverige är rätt unikt för att vi är ett av få länder som har exporterat huvudmän till stora terrordåd i Europa. Det finns inga danskar, det finns inga norrmän, det finns inga tyskar som var med i själva utförandet av de värsta terrordåden vi har sett i Europa de senaste åren, med kopplingar till IS, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

LÄS MER: Terrorexperten sågar Alice Bah Kuhnke påståenden om IS-avhoppare

Personer som varit hos IS och återvänt till Sverige har i bästa fall Säkerhetspolisen koll på, men ofta ingen annan myndighet. Det vill Bettan Byvald ändra på.

”Inte rulla ut någon röd matta”

– Det är inte så att vi ska rulla ut någon röd matta för den här gruppen, men vi vill vara med och förhindra dessa personer att begå terrorbrott i Sverige. Det är Säkerhetspolisens uppgift, ja, men vi har en del redskap tillsammans med andra. Och vi vill vara med så tidigt som möjligt för att hindra att de återgår till en radikal miljö och också radikaliserar andra, säger hon.

Säkerhetspolisen informerar bara kommunen om det kommer barn tillbaka från IS. Men inte om vuxna, om de inte misstänks för att ha begått brott. Den 1 april förra året kom en ny lag som förbjuder terrorresor. Men resor före dess är inte olagliga. Och många av de 150 som har återvänt från IS reste före den nya lagen.

LÄS MER: Bah Kuhnke hyllade Umeås IS-strategi – trots noll återvändare

”Inte gjort någon framgång”

Bettan Byvald har tidigare arbetat för den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. De ska samordna och driva arbetet mot våldsbejakande extremism, både på nationell och lokal nivå. Men hur de som kommit hem igen från IS ska hanteras, har inte prioriterats.

– Man har haft fokus på det förebyggande arbetet, och besökt kommuner och där har jag varit med. Där tycker jag ändå att vi har gjort en viss framgång, man har pratat om avhopp. Men vi har inte gjort någon framgång när det gäller just det här skarpa läget med återvändandet.

Finns det inget sånt arbete hos nationella samordnaren?

– Nej det finns det inte.

Ingenting?

– Nej.

Hur ser du på det?

– Det behöver till nu, fort, fort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet