Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU:s position är nu att totalstopp för olja och gas enbart ska gälla för den fossilutvinning som inte använder infångning av koldioxid. Foto: SVT

Sverige backar om klimatkrav – ger upp totalstopp för olja och gas

Uppdaterad
Publicerad

Inför klimatmötet COP28 i Dubai har Sverige tvingats ge upp kravet på ett globalt totalstopp för utvinning av olja och gas. Istället inordnas Sverige i EU:s förhandlingslinje som innebär att fossila bränslen accepteras – om koldioxiden samtidigt fångas in.

Både Sverige och EU har som ett huvudmål på klimatmötet, att världens länder skall enas om att fossila bränslen måste försvinna. Men det blev strid inom EU om hur långtgående kraven skulle vara.

-Jag tyckte att EU skulle driva en striktare linje. Vi fick inte som vi ville i denna fråga, men vi förhandlar med en gemensam stark EU-röst. Det tror jag är bra, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.  

COP28

Koldioxidlagring splittrar

Flera oljeproducerande länder, inklusive värdlandet Förenade Arabemiraten vill gärna minska sina utsläpp genom att fånga in och lagra koldioxid. Delvis istället för att fasa ut olja och gas.

EU:s position blev nu att totalstoppet enbart ska gälla för den fossilutvinning som inte använder infångning av koldioxid, något EU:s chefsförhandlare Jacob Werksman försvarar i en exklusiv SVT-intervju.

-Jag tror tekniker för infångning och lagring av koldioxid är helt nödvändiga om vi ska nå nettonoll i framtiden, särskilt för sektorer som har svårt att ersätta fossila produkter, säger han.

Uppgifter: Östländerna drev mjukare linje

Enligt uppgifter till SVT var det flera östländer, inte minst Polen, som hårdast drev att detta skulle bli EU:s linje.

Flera andra länder, däribland Frankrike,  har i internationella upprop varnat för att koldioxidlagring kan ge grönt ljus för oljeländer att öka fossilproduktionen, istället för att satsa på förnybart. Även miljörörelsen lyfter dessa farhågor. Men Jacob Werksman tonar ner risken.  

– Lagring är dyrt, och det finns begränsat med platser där man kan lagra koldioxid. Vi menar att lagring bara bör accepteras för den lilla del utsläpp som inte går att få bort på andra sätt, säger han.  

”Oljeländerna kommer anpassa sig”

Sveriges klimatminister tror att oljenationerna ändå kommer behöva anpassa sig.   

-Jag tror oljeproducerande länder ser att Europa ställer om, att världen efterfrågar fossilfria produkter. Det kommer sätta stort tryck på alla länder att på sikt fasa ut sin fossila bränslen, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP28

Mer i ämnet