Svenska regeringen: Vårt kuvert är på 3,7 miljarder euro. Foto: TT

Sverige får 3,7 miljarder euro i coronabidrag

Uppdaterad
Publicerad

EU-ledarna klubbade på tisdagsmorgonen återhämtningspaketet för att få igång EU:s ekonomi efter coronapandemin. Totalt blir det 750 miljarder euro varav 390 miljarder utgörs av bidrag – nu står det också klart hur många av miljarderna som landar i Sveriges pengakuvert.

Tidigare har den exakta fördelningen mellan länderna varit okänd. Men nyligen kom beskedet om hur mycket Sverige får.  

”Vårt kuvert är på 3,7 miljarder euro”, skriver regeringen i en kommentar till SVT.

Hur pengarna ska användas får länderna själva bestämma, men de måste följa vissa kriterier.

I anvisningarna står det att medlen ska gå till bland annat klimatomställning och digitalisering, men möjligheterna att använda pengarna är ganska breda så länge de bidrar till vår ekonomiska återhämtning, skriver regeringen vidare.

Länderna i syd, till exempel Italien, Frankrike och Spanien kommer dock att få betydligt mycket mer än Sverige.

– Europa står inför många utmaningar som vi behöver ta tag i gemensamt. Med återhämtningspaketet står vi också tillsammans bättre rustade att hantera coronakrisen och de ekonomiska konsekvenserna, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens tidigare i dag.

EU kommer att ta lån för att finansiera stödpaketet som sen delas ut till länderna i form av lån och bidrag. Tanken är att det är EU som helhet, inklusive Sverige som ska betala tillbaka lånen under högst 30 år med start 2028.

Vad kommer det att kosta svenska statskassan per år?

– När det väl ska betalas tillbaka så, beroende på kurser, ungefär 4-5 miljarder kronor, sade Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.