Morgan Johansson (S) tar strid för den franska sexköpslagen. Foto: TT

Sverige försvarar fransk sexköpslag

Uppdaterad
Publicerad

Den franska sexköpslagen kan bryta mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Nu ska den prövas i Europadomstolen, något som även kan påverka den svenska sexköpslagen.

Lagen ska prövas på begäran av ett antal sexsäljare, eftersom de hävdar att den franska lagen bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Sexköpslagen har funnits i Frankrike sedan 2016 och är av svensk modell, att det är straffbart att köpa sexuella tjänster. Därför ger sig nu Sveriges regering in i den pågående processen för att försvara lagen, vilket är en ovanlig åtgärd, rapporterar Sveriges radio.

– Det är ju enormt viktigt för Sverige att vi försvarar vår lagstiftning, vi var ju först i världen med att införa den här typen av lagstiftning och vi har betraktat det som ett effektivt medel för att stoppa människohandel och sexuell exploatering, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till radion.

Lik Sveriges sexköpslag

Sexsäljare i Frankrike hävdar att förbudet mot sexköp har lett till  att prostituerade löper större risk att utsättas för våld av sexköpare och att kriminaliseringen strider mot rätten till privatliv.

Enligt Morgan Johansson (S) bryter sexköpslagen inte mot Europakonverntionen. Han tycker att Sverige måste göra allt som går för att värna om den svenska sexköpslagen.

– Ett ofördelaktigt utslag skulle kunna få betydelse inte bara för Frankrikes lagstiftning utan också för Sveriges lagstiftning, eftersom den ju är likartad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.