Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur New Jersey-polisen arbetar för att lösa vapenbrott. Foto: Sofia Bering/SVT

Svensk polis lär sig av New Jersey – för att få ner skjutningarna

Uppdaterad
Publicerad

En vapenundersökning tog tidigare tio månader. Nu är den nere på 72 timmar.

Polisen i New Jersey, USA, har med nya metoder fått ned skjutningarna med 30 procent.

– Snabbare vapenanalyser skulle vara en framgångsfaktor även för oss, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren till SVT.

Tidigare skickade New Jersey-polisen runt beslagtagna skjutvapen och ammunition till olika avdelningar för undersökning. Nu säkrar man dna, spår av blod och fibrer, tar fingeravtryck och provskjuter vapnen på samma ställe. Där granskas även kulor och hylsor som matchas med hjälp av ett avancerat datorprogram. På så sätt kan man se om samma vapen använts vid olika brott.

– Att brottsutredarna får viktiga ledtrådar och bevis mycket snabbare än tidigare är en förklaring till att antalet skjutningar i delstaten har minskat kraftigt, säger Rick Fuentes, tidigare chef vid New Jersey-polisen till SVT Nyheter.

Inledde samarbete med Sverige

Svensk polis inledde ett samarbete med New Jersey-polisen för några år sedan. Då hade skjutningarna i Sverige börjat öka och man ville dra lärdom av sina amerikanska kollegors kunskaper och erfarenheter i kampen mot skjutvapenvåldet.

– Tack vare samarbetet har vi förbättrat vår förmåga att spåra skjutvapnen för att kunna koppla dem till olika skjutningar och kriminella grupperingar, säger Gunnar Appelgren, en av de svenska poliserna i samarbetsprojektet.

Mer behövs

– Behandla skjutvapnet som en gängmedlem och undersök det minutiöst för vapnet berättar en historia om den som avlossat det, säger Rick Fuentes, tidigare vid New Jersey-polisen.

Enligt Gunnar Appelgren strävar polisen i Sverige efter att pressa ner undersökningstiderna för skjutvapen.

Men det råder brist på vapentekniker och vapenundersökningar tar i regel flera månader. Och även om han ser snabbare vapenanalyser som en framgångsfaktor så räcker det inte.

– Det är ett viktigt hjälpmedel men inte det enda som kan stoppa skjutningarna. Vi måste framförallt beslagta fler vapen innan de används. Men det viktigaste av allt är att se till att nästa generation inte blir mördande pojkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.