Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rickad Nordin (C), ledamot i miljömålsberedningen om varför Sveriges agerande har betydelse.

Sverige kan bli världsledande med nya klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

SVT erfar att det finns ett färdigt förslag med mål för Sveriges konsumtionsutsläpp som alla åtta riksdagspartier står bakom.  

– Jag tycker det är jättebra att vi har en helt enig beredning, det visar på ett ledarskap i Sverige, säger Rickard Nordin (C).

Alla åtta riksdagspartier är eniga – Sverige kan bli först i världen med att sätta mål för hur klimatutsläpp gällande konsumtion ska trappas ner, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Förslaget kommer att presenteras för regeringen den 7 april och målet är att få ner utsläppen från svenskars konsumtion till netto noll 2045.

Beredningen är nu enig

I Miljömålsberedningen, som tagit fram förslaget om konsumtionsbaserade utsläpp, sitter representanter från alla åtta partier. 

SVT har tidigare rapporterat om låsta positioner och flera ledamöter i beredningen har vittnat om att det har varit svårt att komma överens. Bland annat har det handlat om huruvida klimatnyttan från svensk export ska räknas in i målen.

Christofer Fjellner (M) var en av de som i januari varnade för att beredningen riskerade att misslyckas med att ta fram ett gemensamt mål.

– Det har gått förvånansvärt bra. Det finns en bred enighet och det är jag glad för, säger han nu.

Enligt Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin så har Miljömålsberedningen nu enats om två mål: ett för hur de konsumtionsbaserade utsläppen ska minska, och ett för hur svensk miljöteknikexport ska främjas. 

– De här målen blir beroende av varandra, det är svårt att nå ner till noll när det kommer till konsumtionsbaserade utsläpp. Det gapet kan vi också åtgärda med bland annat den klimatnytta vi gör upphov till i andra länder.

Sverige blir världsledande

I dagsläget berörs Sveriges klimatmål enbart av de utsläpp som sker inom Sveriges gränser. Men 60 procent av svenskarnas utsläpp sker utomlands till följd av konsumtion, och ligger därför helt utanför klimatmålen.

Precis som Sverige, har alla världens länder klimatmål för de utsläpp som sker inom landets egna gränser. Därav blir ett eventuellt förslag från beredningens sida det första i sitt slag.

– Nu får alltså Sverige ett klimatmål för alla utsläpp, även klimatarbetets blinda fläck, säger Amanda Palmstierna (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.