Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: TT

Sverige köper amerikanskt luftvärnssystem för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Sverige väljer att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot, uppger SR Ekot. Det handlar om ett mångmiljardköp.

Efter ett regeringsbeslut i dag så får Försvarets materielverk i uppdrag att be om en offert på Patriot-systemet från den amerikanska staten, rapporterar Ekot.

Beslutet har fattats efter diskussioner mellan regeringspartierna, Moderaterna och Centerpartiet.

Kostnaderna beräknas enligt Ekot gå på 10-12 miljarder plus dyra robotar och underhåll och Patriot, från vapentillverkaren Raytheon, vann i konkurrens med fransk/italienska Samp/t.

Systemet kan börja levereras 2020 och vara färdigställt 2025.

“Detta för Sverige närmare den grupp av europeiska länder som förlitar sig på Patriot-systemet för att försvara sig mot ballistiska missiler, kryssningsrobotar, stridsflyg och drönare. Raytheon kommer att arbeta nära den amerikanska och svenska regeringen för att se till att Sverige får ett väl integrerat luftvärnssystem”, skriver Chris Lombardi, regionschef på Raytheon i Europa i ett mejl till SVT Nyheter.

”Nödvändigt förnya”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser inte valet av Patriot som en krigshetsande funktion i och med att Ryssland skulle kunna tänkas bli provocerat.

– Utifrån våra utvärderingsprocesser måste vi välja det system vi tror passar bäst, säger han till flera medier.

– Försvarsmakten har vägt på längden och bredden, alla paratmetrar i sammanhanget, och utifrån den värderingen har vi gått på att stödja Försvarsmaktens rekommendation, säger Peter Hultqvist.

Han vill inte ge ett rakt svar på vilka politiska överväganden som gjorts i sammanhanget.

– Det är helt nödvändigt att förnya det luftvärn vi har i dag, säger han.

Fakta: Patriot och Samp/T

  • Patriot och Samp/T är två lastbilsmonterade luftvärnssystem för medel- till långdistans.
  • Amerikanska Patriot är utvecklat av Raytheon för att skjuta ned inkommande robotar och andra objekt. Systemet har köpts av 13 länder. Varje robot kostar mer än motsvarande 25 miljoner kronor. Polen räknar med att ”inte betala mer än” motsvarande närmare 70 miljarder för åtta Patriotsystem.
  • Patriotroboten kan nå 70 kilometer långt och högre än 23 kilometer.
  • Samp/T utvecklas av Eurosam, som i sin tur ägs av MBDA och Thales. Systemet används i Frankrike och Italien och når mer än 100 kilometer. Varje robot väger 450 kilo och har en hastighet på 5 500 kilometer i timmen.

Källor: Raytheon, Defense News, Washington Post, army-technology.com, Eurosam, MBDA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.