Det visar den senaste bedömningen från Naturvårdsverket.
Det är bara de två målen som gäller ozonskiktet och farlig strålning som kommer att nås. Övriga 14 av 16 mål kommer inte att klaras till 2020.
Beslut och åtgärder räcker inte till. Det visar den bedömning från Naturvårdsverket som presenteras idag. Klimat, övergödning, försurning, gifter, frisk luft, levande skogar, hav, sjöar och våtmarker – här blir det underkänt, precis som förra och förrförra året.
– Det går långsamt och jag är bekymrad, säger Lena Ek (C), miljöminister.
Eva Thörnelöf, avdelningschef på Naturvårdsverket, pekar på att det behövs fler åtgärder för att komma i mål och det handlar om många typer av åtgärder.
– I många fall finns det beslut, men de ska genomföras. Så där kan man säga att vi behöver bli effektivare. Men i vissa områden behövs även politiska beslut. Takten för de ”gröna” miljökvalitetsmålen beror också på hur stora resurser man har. Det är till exempel för att skydda skog.
Rädda arter svårast
Det sextonde målet om ett rikt växt- och djurliv infördes 2005 och påverkar många andra mål.
–Det som är svårast är målet om biologisk mångfald. Det är så beroende av de andra målen. Vi måste nå god kemisk status och komma tillrätta med klimatfrågorna och så vidare. I princip är det så att när vi når det sextonde målet kan vi stämpla av de andra också, säger Eva Thörnelöf.
Miljömålen infördes 1999 och har fått kritik för att vara fluffiga och i det närmaste omöjliga att uppnå. För att öka tempot sätter nu regeringen upp ytterligare fem mer konkreta etappmål om bland annat avfall och kadmium, som myndigheterna ska avrapportera varje år. Nu finns totalt 24 etappmål.
– Jag hoppas nästa år att frågan istället ska bli ”hur många åtgärder har ni vidtagit för att nå varje miljömål, säger Lena Ek.
Miljöministern hoppfull
Hälften av miljömålen är beroende av vad som beslutas i EU enligt Lena Ek. Därför vill regeringen bli tuffare mot EU för att skärpa till exempel klimat- och kemikaliepolitiken. Men när det gäller den andra halvan av målen tror Lena Ek att den nya inriktingen och etappmålen kommer att göra att fler mål kan nås till 2020.
– Ja, jag tror faktiskt det. Vi har en mycket större möjlighet att nå målet om man inte bara vet vart man ska utan också vägen dit.
Fakta: De 16 miljömålen
Mål som klaras:
Skyddande ozonskikt
Säker strålmiljö
Mål som inte kommer att nås:
Begränsad klimatpåverkan
Frisk luft
Bara naturlig försurning
Giftfri miljö
Ingen övergödning
Levande sjöar och vattendrag
Grundvatten av god kvalitet
Hav i balans samt levande kust och skärgård
Myllrande våtmarker
Levande skogar
Ett rikt odlingslandskap
Storslagen fjällmiljö
God bebyggd miljö
Ett rikt växt- och djurliv