Sverige missar vaccinmålet – här är nya prognosen

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinmålet att vaccinera alla vuxna innan halvårsskiftet kommer inte uppnås i tid, det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff.

– Det finns inte tillräckligt mycket vaccin för att uppnå målet, säger Lena Hallengren.

Enligt den ursprungliga planen skulle alla vuxna människor i Sverige ha erbjudits vaccin innan mitten av sommaren. Men så blir det inte.

Enligt myndigheterna är anledningen att Sverige inte har fått vaccin enligt den prognos som fanns när målet sattes. Då var prognosen att det skulle levereras 17,4 miljoner doser vaccin till Sverige under det första halvåren. Det har nu skrivits ner till 10,9 miljoner doser.

Coronapandemin

– Det är inte pengar som är problemet. Problemet är att det inte finns några fler kända lager av godkända vaccin som är tillgängliga än de som vi redan har tecknat. Företagen har inte förmått att leverera fullt ut enligt avtal, säger socialminister Lena Hallengren (S)

Vaccinerade 15 augusti

Under presskonferensen på torsdagen betonar Hallengren att de nya datum som presenteras är just en prognos och inte ett mål.

Den nya prognosen är:

  • Alla som är äldre än 65 år ska ha fått minst en dos innan den 16 maj.
  • Alla som är över 18 och de i riskgrupp ska ha försetts med minst en dos innan den 15 augusti.

Men Hallengren betonar samtidigt att även den här prognosen kan ändras beroende på hur det går med vaccinleveranserna.

Vaccinationssamordnaren: ”En framgångssaga”

Trots att Sverige missar målet så är Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström positiv. Vaccinationstakten är enligt honom inget misslyckande – utan tvärtom.

– Totalt sett, att vi kommer ha vaccinerat så många människor till sommaren och under sommaren, det är en fantastisk framgångssaga tycker jag, säger Bergström till SVT Nyheter.

Oklart när alla är fullt vaccinerade

Den nya prognosen gäller alltså den första dosen vaccin. När alla kan tänkas vara fullt vaccinerade med två doser går inte att säga säkert eftersom det är olika intervallperiod för olika vaccin, konstaterar Lena Hallengren. Med vissa vaccin ska det vara en längre tidsintervall mellan första och andra dosen. Med andra vaccin ska det vara en kortare intervall. Och när Sverige får tillgång till Johnson & Johnsons vaccin så väntas det bara behövas en dos.

Men att glesa ut mellan doserna för att fler ska få sin första dos snabbare är inte aktuellt, betonar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi glesar inte ut eller drar in på intervaller för att uppnå någon slags mål på datum, utan här handlar det om att få så många skyddade så fort som möjligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet