Sverige och Danmark uttrycker oro för Nord Stream-läckorna i Östersjön i ett brev till FN:s säkerhetsråd. Foto: TT

Sverige och Danmarks brev till FN:s säkerhetsråd: ”flera hundra kilo sprängämnen”

Uppdaterad
Publicerad

Läckorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 är troligen orsakade av explosioner motsvarande flera hundra kilo sprängämnen. Det skriver Danmark och Sverige i ett gemensamt brev som skickas till FN:s säkerhetsråd, rapporterar danska TV2.

Dansk, svensk och tysk polis utreder nu händelsen gemensamt, uppger den svenska regeringen.

På fredag sammanträder säkerhetsrådet för att diskutera just gasläckorna, men varken Sverige eller Danmark kommer vara representerade då de inte är medlemmar.

I brevet som skickats till säkerhetsrådet uttrycker de båda regeringarna oro för klimat- och miljökonsekvenser kopplade till det gigantiska gasutsläppet.

Ryssland har själva kallat till mötet där sabotaget kommer stå på agendan. Danmark har uppgett att man inte kommer begära att delta trots att explosionen skett nära Bornholm. Enligt danska utrikesministern beror det på att det är en ”internationell fråga”.

Hultvist: Svår utredning

Från och med fredagen samarbetar svensk, tysk och dansk polis i förundersökningen om grovt sabotage som inleddes tidigare i veckan. En utredning som av Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) beskrivs som ”svår”.

– Vad vi vill göra är att genomföra en undersökning och en utredning. Det vill vi genomföra med andra kustnära stater så att vi kan få fram så mycket fakta som möjligt i målet, säger han till SVT Nyheter.

Han säger att det inte finns några bevis som pekar i riktning mot någon aktör.

– Det finns ingen grund att i dag lägga fram den typen av bevisföring, säger han.

Samtidigt bedöms händelsen alltjämt vara ett sabotage.

– Vi står fast vid att det här är ett troligt sabotage, en medveten handling som ligger bakom detta, säger Peter Hultqvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Misstänkt sabotage mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: SVT, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet