Foto: SVT

Sverige överväger deltagande i ny Mali-insats

Publicerad

Sahel-regionen i nordvästra Afrika plågas av oroligheter och terrorattentat men en ny franskledd specialstyrka bildas nu för att stävja våldet. Sverige har fått frågan om att delta men något beslut är inte fattat, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

– Det här är något som vi får bereda och återkomma.

I början på veckan besökte en delegation bestående av försvarsministrar från Frankrike, Portugal, Estland och Sverige Mali och Tchad för att bedöma säkerhetsläget och diskutera insatser. Bland annat handlar det om att ett antal länder, bland annat Sverige, har bjudits in för att delta i en ny insatsstyrka som har fått namnet Takuba.

Insatsstyrkan kommer att ledas av Frankrike och ska bestå av elitförband som ska utbilda styrkor i terroristbekämpning. Insatsområdet är Sahel-regionen i nordvästa Afrika. Regionen består av Mali, Tchad, Niger, Mauretanien och Burkina Faso.

Oklart om svenskt deltagande

Om Sverige faktiskt kommer att delta är dock inte klart, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Det finns inget sådant regeringsbeslut och det finns inget sådant riksdagsbeslut.

Diskuteras frågan?

– Det finns en förfrågan från den franska sidan som de har offentliggjort. Det här är något som vi får bereda och återkomma.

Viktigt stävja terror hemma

Sahel-regionen plågas av oroligheter och våld. 2012-2013 tog jihadister över de norra delarna av Mali innan Frankrike ingrep. Efter det bildades FN-insatsen Minusma för att stötta landets styrkor.

Sverige deltar sedan över fem år tillbaka med ett underrättelseförband på 250 soldater. Den svenska kontingenten flyttar nu österut från Timbuktu till staden Gao.

Att Sverige deltar handlar också om att stävja terrorism i Europa, säger försvarsministern. Det eftersom vissa grupper som har fotfäste i Sahel, som IS, också begår attentat i Europa.

Hur viktigt är det att Sverige ställer upp i sådana här internationella insatser?

– Det är viktigt att man deltar i kampen mot terrorismen. Att man deltar för att stabilisera instabila delar av världen. Det här handlar också ytterst om att vi inte vill ha terrordåd i Europa, säger Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.