I försvarsövningen Aurora 17 på Gotland deltog militär från bland annat Sverige och Finland. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sverige ska kunna bistå Finland med en brigad

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges försvarssamarbete med Finland ska enligt den nya rapporten från Försvarsberedningen fördjupas. I händelse av kris eller krig i området ska en brigad på upp till 5 000 militärer vara redo att skickas till Finland.

Sveriges har sedan länge haft ett försvarssamarbete med Finland och den nya rapporten beskriver hur detta samarbete ska kunna fördjupas och förenklas. Bland annat konstaterar Försvarsberedningen att det i dag inte kan fattas beslut om att ge och ta emot militärt stöd tillräckligt snabbt.

Utredningen föreslår därför att regeringen får utökade befogenheter enligt lag att på egen hand fatta vissa beslut om att skicka eller ta emot av operativt militärt stöd, och att detta inte bara ska gälla Finland utan även andra länder, bland annat USA och Storbritannien.

Upp till 5 000 militärer

Vidare föreslår Försvarsberedningen att Sverige bör vara beredda att bistå Finland i händelse av en kris eller ett krig i närområdet.

Detta för att höja trovärdigheten och solidariteten mellan länderna. Förslaget innebär att upp till en brigad, vilket i Sverige brukar bestå av 4 000 till 5 000 militärer, ska göras beredda att skickas till Finland vid krigsfara, och att detta måste planeras och övas redan i fredstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer