• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Sverige skänker en miljon Astra-doser till Covax

Uppdaterad
Publicerad

Sverige planerar nu att donera en miljon doser av Astra Zenecas coronavaccin till Covax, det internationella samarbetet för att hjälpa till med det akuta vaccinbehovet världen över. Den nyheten meddelade biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) i SVT:s Morgonstudion på måndagen.

– Vi behöver göra allt vad vi kan för att möta den här pandemin, säger han.

På grund av det mycket allvarliga läget i Indien har vaccinleveranserna till det globala vaccinsamarbetet Covax försenats.

Därför skänker Sverige nu en miljon doser till det internationella initiativet som ska leverera vaccin mot covid-19 till låginkomstländer utan kostnad.

– Vi ser hur pandemin rasar över världen. Människor dör, fattigdom breder ut sig och barn är fortfarande inte tillbaka i skolan. Vi behöver göra allt vad vi kan för att möta den här pandemin, och bekämpa den över hela världen, säger biståndsminister Per Olsson Fridh i Morgonstudion.

Han menar att det inte är läge att ”sitta och hålla på doser”. Och biståndsministern har tidigare sagt att han vill att Sverige skänker vaccin så fort svenska riskgrupper har vaccinerats klart.

– Sverige är sedan tidigare en ledande finansiär i Covax-samarbetet, men det vi gör nu är att vi också går in med en miljon doser för att se till att fler i världen kan få vaccin snabbt.

Påverkar inte Sveriges vaccinationstakt

Precis som de pengar som hittills skänkts till samarbetet finansieras vaccindonationen på biståndsbudgeten. Per Olsson Fridh säger också att det kan bli fler donationer längre fram.

Till vilka länder doserna kommer att skickas är i nuläget oklart. Det finns 92 biståndsfinansierade länder som får vaccin genom Covax, och det är Världshälsoorganisationen, WHO, och Covax som i detalj bestämmer vilka länder som ska få dem.

Att Sverige nu skänker Astra-vaccin påverkar inte det nationella vaccinationsarbetet, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Vi har gett Astra Zeneca till de som är över 65 nu, senast tiden, och de kommande veckorna så kommer vi ta in tillräckligt med doser för att bli klara med det, och ha dos två för de som behöver, säger Bergström i Morgonstudion.

– Och det här är en miljon, vi har faktiskt ytterligare fyra eller fem till och med, av Astra Zenecas vaccin som vi kan dela med oss av sen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.