Sverige inför inreseförbud från Storbritannien. Åtgärden bekräftas för SVT av inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Anders Wiklund/TT, Andrew Matthews/AP

Sverige stoppar resor från Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige inför inreseförbud från Storbritannien. Det kan SVT avslöja ikväll. Regeringen kommer att fatta ett formellt beslut i morgon och beslutet innebär att resande från Storbritannien inte kommer att tillåtas resa till Sverige.

Sverige blir därmed ännu ett i raden av EU-länder som inför resestopp från Storbritannien. Åtgärden bekräftas för SVT av inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Vi förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien. Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, säger Damberg.

Coronapandemin

Tidigare under helgen har länder som Belgien, Nederländerna, Österrike och Italien meddelat att de stoppar alla resor till och från Storbritannien. Flera andra länder överväger att införa ett liknande reseförbud.

EU blixtinkallar till möte

Orsaken är den nya stammen av coronaviruset som upptäckts i Storbritannien och som premiärminister Boris Johnson varnade för på lördagen. Den uppges vara 70 procent mer smittsam, men ska inte ge en allvarligare sjukdom.

Allvaret i situationen illustreras också av att EU-länderna blixtinkallats till ett möte på söndagskvällen. På mötet ska man diskutera om EU behöver vidta gemensamma åtgärder med anledning av denna nya variant av coronaviruset.

Förbudet krävdes av M och L

På söndagen har både Liberalerna och Moderaterna krävt att Sverige ska införa ett resestopp till och från Storbritannien.

Regeringen har under dagen följt utvecklingen och diskuterat frågan och har nu ikväll alltså bestämt sig för att införa ett inreseförbud.

Oklart hur förbudet utformas

Exakt hur beslutet kommer att utformas är ännu oklart. Det kommer att gälla för resande med bil, båt och flyg. Svenska medborgare kan inte stoppas, men vilka regler som ska gälla för dem är oklart. De kan komma att tvingas sitta i karantän vid ankomst till Sverige.

Det formella beslutet väntas  fattas av regeringen i morgon, måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet