Cockpiten på ett Gripen-plan provas under Dubai Air Show 2005. Foto: TT

Sverige stor vapenexportör

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är, med tanke på landets ringa storlek, en betydande vapenexportör i världen. I den internationella exportligan ligger vi på elfte plats med 1,9 procent av den globala handeln.
Runt hälften av exporten gick till länder som bedöms som antingen är helt ofria eller bara delvis fria.

Totalt ökade vår vapenexport under den senaste femårsperioden, 2010-2014, med 23 procent jämfört med 2005-2009, enligt Sipris nya rapport.

Sveriges största kunder var Sydafrika och Thailand, som stod för 16,8 respektive 15 procent av vår totala vapenexport – en effekt av att vi under perioden levererade ett antal stridsflygplan, Jas Gripen, till båda länderna.

Därefter följer Förenade arabemiraten, Pakistan, Singapore, Nederländerna och Saudiarabien. Den viktigaste produkten har i flera fall varit flygplan med luftburen radar.

Flera av dessa länder är stater med tvivelaktigt renommé vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Faktum är att 52 procent av exporten gick till rena diktaturer eller bara delvis fria länder under femårsperioden.

– Fast det beror på att flera stora affärer råkat sammanfalla tidsmässigt. Normalt går 70 procent av vår export till EU-länder, säger Thomas Tjäder på Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Sveriges viktigaste kunder på vapenmarknaden, samt deras andel i procent av vår totala export, enligt Sipri:

  • Sydafrika, 16,8 procent
  • Thailand, 15
  • Arabemiraten, 10,6
  • Pakistan, 10,4
  • Singapore, 9,4
  • Nederländerna, 7
  • Saudiarabien, 6,2

Av dessa är Saudiarabien, Arabemiraten och Thailand helt ofria, medan Pakistan och Singapore bedöms som bara delvis fria, enligt forskningsinstitutet Freedom House.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet