Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimatfrågan blir viktig under Sveriges ordförandeskap, enligt EU-minister Hans Dahlgren (S). Foto: SVT/Henrik Montgomery/TT

Sverige tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd

Uppdaterad
Publicerad

Klimat och säkerhet kommer vara högt upp på agendan när Sverige vid årsskiftet tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. I dag presenterade EU-minister Hans Dahlgren (S) regeringens mål för perioden. Han säger att han hoppas Sverige gör skillnad för vanliga människor runtom i Europa.

Klimatförhandlingar med EU:s medlemsstater blir en av Sveriges tuffaste uppgifter att lösa under ordförandeskapet i unionens ministerråd som startar vid årsskiftet 2022/2023. Staterna behöver komma överens om hur man ska få ned utsläppen och minska kolberoendet. Som ordförandeland kommer Sverige att leda förhandlingarna.

– Klimatkrisen är ju vår tids existentiella fråga. Utsläppen måste stoppas och våra insatser för det behöver bli snabbare och mer effektiva annars kommer vi inte kunna nå unionens mål om att minska utsläppen med minst 55 procent till 2030, sa Hans Dahlgren, när han presenterade regeringens mål för ordförandeskapet.

Medborgarnas säkerhet

Men mycket kommer också att handla om EU-medborgarnas säkerhet.

– Vi har upplevt ett fasansfullt krig. Vi vet inte hur länge det kommer att hålla på, men jag är helt säker på att Ryssland och Ukraina kommer vara kvar på EU:s dagordning, sa EU-minister Hans Dahlgren tidigare under onsdagen i Morgonstudion.

Hur mycket kan man påverka i unionen?

– Mycket beror på vad som ligger där på bordet när man börjar, men vi har också möjlighet att själva sätta några saker som särskilt angelägna.

Fem rubriker

Regeringens övergripande politiska inriktning kan sammanfattas i totalt fem rubriker. Det handlar också om att stärka EU:s konkurrenskraft för framtidens jobb, slå vakt om unionens grundläggande värderingar och stoppa den organiserade brottsligheten.

– Behovet av att göra mer för att stoppa terrorism och grovt våld känner vi starkt i Sverige. Detta är ett gränsöverskridande problem och ofta är internationella ligor iblandade. Här finns stora möjligheter till ökat samarbete.  

Klicka på klippet för att höra mer från Morgonstudions intervju med EU-minister Hans Dahlgren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.