Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tyska tidningen Bild pekade ut Sverige som farligaste landet i Europa. Hör tyska journalisten om Sverigebilden i Tyskland. Foto: SVT/Faksimil

Sverigebilden skapar debatt i Tyskland efter skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens skjutningar har skapat rubriker även utanför Sveriges gränser.

Tabloidtidningen Bild pekade nyligen ut Sverige som det farligaste landet i Europa, men den bilden behöver nyanseras menar den tyska journalisten Sofie Donges.

– Det är lite sensationsjournalistik, säger hon i Morgonstudion.

Journalisten Sofie Donges, som arbetar som Sverigekorrespondent för det tyska public service-företaget ARD, menar att tysk media rapporterar mycket om den senaste tidens gängkonflikter och skjutningar i Sverige.

Den tyska tabloidtidningen Bild skrev nyligen en artikel där man pekade ut Sverige som det farligaste landet i Europa och skrev att landet förvandlats till en mardröm. Man hänvisade bland annat till en rapport från brottsförebyggande rådet (BRÅ) som visar att antalet fall av dödligt våld ökade under 2020 jämfört med året innan.

Bilden av Sverige förändrad

Men Sofie Donges menar att det finns mer nyanserad rapportering om den svenska gängkriminaliteten.

– Det är lite sensationsjournalistik. Jag har läst andra artiklar som var mer differentierade och berättade att det finns vissa områden som verkligen har stora problem, men att det inte är farligt att åka till Sverige, säger hon i Morgonstudion.

Enligt henne har bilden av Sverige dock förändrats, både på grund av hanteringen av coronapandemin och på grund av gängkriminaliteten.

– Den positiva bilden av Sverige är så stark och gammal, gängkriminaliteten och pandemihanteringen blir ytterligare pusselbitar som kompletterar bilden, men den förändras inte totalt, säger hon i programmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer