Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tre trender från väljarbarometern Foto: SVT, Johan Nilsson / TT

SVT/Verian: Sverigedemokraterna får ökat stöd i storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

SD fortsätter att öka i opinionen och når sin högsta notering sedan i mars 2020, det visar SVT/Verians väljarbarometer för november. Samtidigt når Moderaterna sin lägsta notering på ett år. Den samlade oppositionen är fortsatt större än Tidöpartierna, skillnaden är i denna mätning 8,1 procent. Jämfört med förra månadens mätning är inga förändringar statistiskt säkerställda.

För tredje mätningen i rad får SD ökat väljarstöd i Verians, tidigare Kantar Publics, mätning. Jämför man med för ett halvår sedan har stödet ökat tydligt i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Trots oroligheterna under mätperioden har Moderaterna som regeringsparti inte lyckats samla väljarna och nådde i oktober sin lägsta notering sen valet med 17,4 procent, en minskning med 0,1 procentenheter jämfört med förra mätningen.

ingen av förändringarna är statistiskt säkertställd jämfört med föregående månads mätning. Foto: SVT grafik

Verian: Förvånande att M inte ökar

Per Söderpalm är opinionsansvarig på Verian och menar att en viss typ av väljare på högersidan, som tidigare röstat på Moderaterna, verkar tycka att SD har högre trovärdighet än Moderaterna i områden som handlar om lag, ordning och integration.

– Jag tycker att det är förvånande. Erfarenheten från corona och kriget mellan Ryssland och Ukraina visade att många sluter upp bakom statsbärande parti, men nu har vi en situation där man inte gör det. I stället går man till det stora oppositionspartiet Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna, säger han.

Oppositionen större än Tidöpartierna

Tidöpartierna får sammanlagt 45,1 procent av väljarstödet medan oppositionen hamnar på 53,2 procent. Jämfört med mätningen i oktober knappar M, SD, KD och L in på övriga partier men förändringen är inte statistiskt säkerställd.

Sveriges största parti är fortsatt Socialdemokraterna med ett väljarstöd på 37,6 procent. Per Söderpalm menar att Socialdemokraterna har ett ovanligt stabilt väljarstöd.

– Inom oppositionsblocket är det tydligt att Socialdemokraterna är vinnaren, man ligger väldigt högt samtidigt som resten av partierna i oppositionsblocket börjar få problem, säger han.

Väljarbarometern: November 2023

Verians

S 37,6 (+0,2)

MP 4,7 (+0,1)

C 3,7 (-0,3)

L 3,0 (-)

KD 3,5 (-0,1)

M 17,4 (-0,1)

SD 21,2 (+1,0)

Övriga 1,7 (+0,1)

Källa: SVT:s väljarbarometer/Verian (tidigare Kantar Public)

Så gjordes undersökningen

Verians väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentiva urval. Panelen består av cirka 100 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

November månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum: 16 oktober – 29 oktober

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.