Om Sverigedemokraterna får som partiet vill, kommer stödet att vara skattefritt Foto: Jonas Ekströmer/TT

SD föreslår engångsbidrag till medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill ge ett statligt engångsstöd på upp till 10 000 kronor i spåren av corona till alla svenska medborgare som är folkbokförda i Sverige.

– Det finns fog för att detta kommer att stimulera konsumtionen, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, vid en presskonferens.

Det statliga engångsstödet ska uppgå till 10 000 kronor för medborgare över 5 års ålder och 5 000 kronor för medborgare upp till och med 5 års ålder, uppger Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Pengarna syftar till att stödja hushåll, som i sin tur kan öka konsumtionsbenägenheten. Om Sverigedemokraterna får som partiet vill, kommer stödet att vara skattefritt och delas ut oberoende av övrig inkomst, som till exempel försörjningsstöd eller lön.

Tanken är att finansiera detta genom statsbudgeten, antingen inom befintligt reformutrymme eller genom en ökning av statens belåning.

”Historisk satsning”

Partiet vill också investera i fler platser på landets kriminalvårdsanstalter, samt att Sverige investerar i hyrda platser utomlands. De vill även att polisutbildningen ska vara betald med lön för att öka dess attraktivitet.

– Mig veterligen så är det en historiskt stor satsning på rättsväsendet, säger Oscar Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.