Familjekarantän kan införas i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den som bor i samma hushåll som en person som är smittad kan vara tvungen att isolera sig i hemmet. Det är en restriktion som kan bli aktuell för att begränsa smittspridningen av covid-19 i Stockholm. Det säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, i Aktuellt.

Under tisdagens pressträff om coronaläget i Sverige uppgav statsepidemiolog Anders Tegnell att det kan bli aktuellt med lokala coronarestriktioner i Stockholm efter att den nedåtgående trenden av smittofall har brutits.

Hemisolering diskuteras

Björn Eriksson uppger i kvällens Aktuellt att regionen nu för diskussioner med Folkhälsomyndigheten om vad för slags restriktioner som kan komma att införas.

– Det som bland annat diskuteras är hemisolering av hushållskontakter, säger Björn Eriksson i tisdagens sändning av Aktuellt.

När detta eventuellt skulle kunna införas går han inte in på – men han understryker att det skulle kunna ske fort.

– Det beror på hur smittspridningen utvecklar sig. Men bestämmer vi oss för det, då kan det gå ganska fort.

Oroad för andra våg

Under förrförra veckan var 1,3 procent av de testade positiva. Förra veckan var den siffran 2,2. Hälsodirektören Björn Eriksson framhåller att det är låga nivåer men att smittspridningen nu ökar.

– Det gäller alla åldrar och spritt över hela Stockholm, det finns inga kluster vad vi kan se, säger Eriksson och betonar att det är fortsatt viktigt att vara på alerten.

– Jag själv är oroad för en andra våg – nu gäller det att vi tar i ännu mer, så vi slipper restriktioner, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet