Paula Bieler (SD) har utsatts för indirekta hot via nätet. Foto: TT

Spottade mot Sverigedemokraternas Paula Bieler

Uppdaterad
Publicerad

När SD:s Paula Bieler kandiderade till EU-parlamentet klottrade någon ett budskap i en tunnel – ett indirekt hot om att de visste var hon bodde. Hon har också fått klistermärken med vänsterextremistiska budskap uppsatta på dörren.
– Tyvärr blir man luttrad och drar sig för att anmäla, säger hon.

Sverigedemokraternas talesperson i jämställdhets- och migrationsfrågor, Paula Bieler, tycker att hon har varit förhållandevis förskonad jämfört med andra politiker. Det har huvudsakligen rört sig om indirekta hot på nätet.

– Det är så klart extra obehagligt när våldsbejakande rörelser pekar ut var man bor, vart man ska eller vad man har gjort. Det finns också flera trådar om mig på Flashback och artiklar på nazistiska sajter, där man diskuterar mig i inte så trevliga ordalag, säger hon.

Spottade mot henne

Det har även inträffat obehagliga saker i anslutning till hennes hem. Klistermärken med vänsterextremistiska budskap har satts upp på dörren och när hon kandiderade till Europaparlamentet klottrade någon ett budskap i en tunnel i närheten av bostaden, vilket hon tolkade som ett indirekt hot om att de visste var hon bodde.

Samtidigt har det inträffat saker när hon varit ute på torgmöten.

– Det har varit allt ifrån en våldsam stämning, demonstrationer och personer som har kastat saker mot oss, allt ifrån lättare saker till bengaliska eldar.

För några år sedan spottade en person mot henne vid en valstuga i Uppsala.

– Det var på marken vid mina fötter, med en aggressiv framtoning. Polisen tog det knappt på allvar och sade ”ska du verkligen anmäla, du verkar knappt kränkt”. Tyvärr blir man luttrad efter ett tag och drar sig för att anmäla saker om man inte får sin egendom förstörd eller kan uppvisa att man verkligen blivit kränkt.

Värre under valår

Paula Bieler upplever dock inte att hoten har lett till självcensur. Hon är heller inte rädd för att en ökad exponering det kommande valåret kommer att leda till mer hot, våld och trakasserier.

– Man får ta varje dag som den kommer. Det är inget jag låter ta energi, då skulle jag inte kunna göra det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet