USA:s koordinator för kontraterrorism Nathan Sales. Foto: Susan Walsh/AP/TT

Sverigekopplade extremister terrorstämplas

Uppdaterad
Publicerad

USA terrorstämplar ultranationalistiska Ryska imperiska rörelsen (RIR) med hänvisning till attacker som genomförts av svenska nazister i Göteborg.
– Den här gruppen har blod på sina händer, säger Nathan Sales, koordinator för kontraterrorism, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den ryska extremistorganisationen RIR har haft utbyte med svenska nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Bland annat har två män med koppling till NMR, som dömts för flera dåd i Göteborg 2016 och 2017, fått utbildning av RIR:s paramilitära gren i S:t Petersburg.

Bland annat detonerade en bomb utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Ingen skadades i det dådet.

Säpo klassade 2010 NMR som den farligaste nazistgruppen i Sverige.

Kan frysa tillgångar

-Det här är första gången USA terrorstämplar en vit makt-rörelse, det illustrerar hur allvarligt den här regeringen ser på hotet, säger Sales.

Att rörelsen klassas som terrororganisation innebär att USA:s finansdepartement kan frysa rörelsens tillgångar i USA samt att amerikanska medborgare förbjuds genomföra transaktioner med organisationen.

Enligt amerikanska utrikesdepartement driver RIR två paramilitära anläggningar i S:t Petersburg där nazister från hela västvärlden fått utbildning.

11 november 2016: En bomb detonerade sent på kvällen utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Materiell förstörelse, men ingen människa skadades.

5 januari 2017: En bomb detonerade vid ett migtrantboende i Västra Frölunda. En anställd fick livshotande skador i sitt högra ben och har opererats tio gånger sedan händelsen.

25 januari 2017: En bomb upptäcktes på Lilleby Camping. Bomben detonerade aldrig men hade kunnat orsaka allvarliga skador.

Tre män med kopplingar till NMR dömdes för dådet mot migrantboendet på Lilleby camping. En då 23-årig man dömdes även för attentatet mot Syndikalisternas lokal.

23-åringen och en då 51-årig man dömdes i tingsrätten, men friades senare i hovrätten för bombdådet mot migrantboendet i Västra Frölunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer