Journalist och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke anser att NMR-domen är välmotiverad. Foto: TT

Yttrandefrihetsexpert om NMR-dom: Välmotiverat

Uppdaterad
Publicerad

Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert tycker att dagens NMR-dom är välmotiverad och genomtänkt.

– Demonstrationsrätten syftar till att säkerhetsställa den fria åsikten och ska skydda även de som uttrycker vidriga och avskyvärda åsikter.

I dag friades samtliga åtalade för hets mot folkgrupp i samband med nazistdemonstrationerna i Göteborg 2017. Tingsrätten kom fram till att de åtalades uppträdande inte uppfyller kraven för att dömas för hets mot folkgrupp. Det är en bild som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke delar.

– Hur mycket man än avskyr en organisation eller politiskt parti måste man sätta yttrande- åsikts- och föreningsfriheten högre än den avskyn, säger Funcke och menar att man inte kan låta polisen avgöra vilka som ska demonstrera.

– Då får vi en politisk polis och det vill vi inte ha. Polisen ska skydda alla demonstranter – veganer, anarkister och nazister.

Tror inte på förbud av Tyrrunan

NMR:s symbol tyr-runan, som många av demonstranterna bar på kläder eller flaggor, diskuterades under rättegången. Justitiekanslern har tidigare konstaterat att tyr-runan i sig inte utgör hets mot folkgrupp. Nils Funcke menar att det är är utsiktslöst att förbjuda enskilda symboler.

– Då tar det bara ett fornminnesmärke eller något i stället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.