Sveriges regioner får 21 miljoner för att vaccinera flyktingar från Ukraina mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen avsätter 21 miljoner kronor för att stödja regionernas arbete att vaccinera ukrainska flyktingar som kommer till Sverige mot covid-19.

– Det är av största vikt att de som kommer från Ukraina ges möjlighet att vaccinera sig, säger Lena Hallengren (S) vid en pressträff på torsdagen.

Beskedet kommer efter att regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) har slutit en tilläggsöverenskommelse om vaccinerng mot covid-19 till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Totalt skjuts 21 miljoner kronor extra till för att stötta regionerna, som är ansvariga för vaccineringen, i deras arbete.

– Vi vet att vaccinationstäckningen i Ukraina är låg, bara en tredjedel har fått två doser vaccin. Det är av största vikt att de som kommer från Ukraina ges möjlighet att vaccinera sig, säger socialministern på torsdagen.

Informationskampanj

En informationskampanj ska också rullas ut för att nå de ukrainare som har kommit till Sverige om att vaccinering mot covid-19 är avgiftsfri. Bland annat har informationsmaterial tagits fram som riktas specifikt till människor som nu kommer till landet.

– Dagens tilläggsöverenskommelse om covidvaccinering för flyktingar från Ukraina bidrar till att ytterligare förstärka regionernas redan påbörjade arbete för att erbjuda vaccinet, bland annat genom ökade uppsökande insatser, språkstöd och andra riktade aktiviteter, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

”Fruktansvärt mänskligt lidande”

Lena Hallengren (S) uppger vidare att Sverige ska fortsätta hjälpa Ukraina med medicin och sjukvårdsmateriel.

Den sändning av medicin och sjukvårdsutrustning som tidigare har skickats till landet uppges nu ha anlänt och enligt Hallengren görs löpande bedömningar av de förfrågningar som inkommer från ukrainska myndigheter om ytterligare försändelser.

– Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Den innebär också fruktansvärt mänskligt lidande, säger socialministern.

– Inom kort kommer läkemedel att skickas från Sverige till Ukraina, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.