Många svenska patienter som lider av kraftig svettning, åker till Danmark för behandling. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Svettbehandlingar dyr nota för landets regioner

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för planerad vård utomlands har mer än tredubblats på fyra år, enligt Försäkringskassan. Mer än hälften av pengarna går till så kallade svettbehandlingar.

Förra året landade den totala summa för vård utomlands på 160 miljoner kronor. Den största delen går till att behandla kraftiga svettningar, även kallat hyperhidros, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt lagen ska patienten få ersättning för vård utomlands, som motsvarar vad behandlingen kostar i Sverige, men så har det inte blivit. Istället har patienter fått ersättning för den faktiska kostnaden – alltså vad de betalat för behandlingen utomlands. Det beror på att det saknats tydliga prisuppgifter för svenska svettbehandlingar.

Men nu vill intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, bromsa kostnaderna för vård utomlands. De har tagit fram en nationell prislista över svettbehandlingar och hoppas att kostnadsökningarna ska bromsas, enligt Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.