Foto: Saab/SVT

SVT avslöjar: Försvaret får köpa 60 nya JAS-plan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att Försvarsmakten får köpa 60 nya stridsflygplan av typen JAS 39 E, även kallad super-JAS.

Den nya försvarsaffären, som SVT kan avslöja, föregås av uttalanden från överbefälhavaren Sverker Göranson om att Sverige tar en säkerhetspolitisk risk om försvaret får färre än 60 nya stridsflygplan av modellen JAS 39 E.

Försvarsmaktens bedömning är att det behövs 60-80 nya stridsflygplan.

Riksdagen gav i december klartecken för köp av 40-60 plan. Nu har regeringen beslutat att det blir 60 plan. Köpet är en av de största försvarsaffärerna i Sverige i modern tid.

”Säkrar flygstridsförmågan”

– Vi tycker att det är bra att Försvarsmakten nu får beställa de här 60 nya JAS Gripen. Det kommer också att säkra framtida svensk flygstridsförmåga fram till år 2042, säger försvarsminister Karin Enström (M) till SVT.

Enligt Enström motsvarar just 60 plan Försvarsmaktens operativa behov. Hon säger även att regeringen har haft bra förhandlingar som har lett fram till att man har kunnat beställa 60 plan.

Regeringsbeslutet innebär att Försvarsmakten nu får gå vidare och beställa de nya planen som är tänkta att levereras från 2018.

Kostnaden är ännu inte offentlig och enligt regeringsbeslutet finns även möjligheten att avbeställa plan om Schweiz eller något annat land inte lägger någon beställning på JAS-plan under 2014.

– Vi vill göra det här tillsammans med Schweiz, säger Enström.

Finns det någon chans att Sverige går vidare utan en partner?

– Det är för tidigt att spekulera. Det vi nu har gjort är att vi har skapat oss handlingsfrihet, säger försvarsministern.

Oppositionen är kritiska till beslutet och menar att just möjligheten att avbeställa planen – om Schweiz inte hänger på – talar för att JAS-projektet snarare handlar om näringspolitik än säkerhetspolitik.

– I botten ligger näringspolitiska argument – att gagna Saab. Att återköpsklausulen finns bevisar ju detta. De säger att de nya JAS-planen krävs för att skydda Sverige, men hade det varit så att man varit rädd för ryssen så skulle regeringen driva igenom detta vilket fall som helst, säger Peter Rådberg (MP).

JAS 39 E/F är en utvecklad version av modellen JAS 39C/D. Beteckningen E i den nya versionen är ett ensitsigt plan, F är tvåsitsigt.

Jämfört med C/D-modellen är den nya versionen något större i längd och spännvidd, har en högre maximal startvikt, längre räckvidd, mer kvalificierade radar- och varningssystem och en 22 procent starkare motor.

Sverige har ingått ett partnerskap med Schweiz om köp av nya JAS-plan. Tanken är att Schweiz ska köpa 22 plan och dela kostnader för underhåll och framtida uppgraderingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer